Pri mnogih poklicih je natančno delo ključnega pomena. To velja tudi pri opravilih, povezanih s pakiranjem. Najbolj očiten primer je verjetno pakiranje živil, pa tudi vseh drugih snovi, ki jih je treba natančno odmeriti v embalažo z določeno kapaciteto. Tega seveda ne počnemo ročno, temveč si pomagamo z napravami, ki so bistveno bolj natančne, predvsem pa hitrejše in zanesljivejše pri svojem delu. Tako je v proizvodnji v mnogih delovnih okoljih pomemben člen kombinacija naprav za doziranje in pakiranje končnih izdelkov.

Dozator

Že doziranje snovi lahko predstavlja velik izziv, če imamo opravka s kakšnimi posebej zahtevnimi vsebinami. Pri delu z živili je pogosto tako. Zanimiv primer, s katerim se pogosto srečamo tudi v običajnem gospodinjstvu, je doziranje marmelade v domače krofe, seveda pa je natančen dozator še bolj nepogrešljiv v industrijskem okolju.

Za različne snovi se uporabljajo različne naprave za doziranje, zato je pomembno, da se izbere pravi pripomoček glede na lastnosti snovi. Poleg tega je treba dozator ustrezno nastaviti in prilagoditi zahtevam dejanskega dela.

Pakiranje

Dozator bo pri svojem delu učinkovit le, če ga kombiniramo s primerno napravo za pakiranje. To je lahko aparat za vakumiranje, ki se odlično obnese pri pakiranju vseh mogočih vsebin, predvsem seveda trdnih predmetov. Malo manj je vakumsko pakiranje primerno za nekatera živila, ki se pod pritiskom pomečkajo, enako velja za občutljive predmete.

Vseeno pa je aparat za vakumiranje zelo vsestranski in ga najdemo v marsikateri proizvodni verigi. Včasih je takšna naprava multifunkcijska in ima tudi možnost natančnega doziranja, nadalje pa je možno aparat za vakumiranje pogosto prilagoditi točnim zahtevam in potrebam specifičnega delovnega mesta. Če upoštevamo še umetno inteligenco takšnih naprav in samodejno delovanje pri serijskem pakiranju, je to izjemna rešitev za industrijsko rabo, pri kateri se soočamo z večjim številom izdelkov in stalno potrebo po zanesljivem pakiranju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *