Če se lotevamo izolacije hiše, moramo imeti vedno v mislih dve dimenziji – prva je splošna izolacija stavbe, pri kateri se običajno osredotočimo na najbolj izpostavljene in ranljive elemente, druga pa izolacija posameznih stanovanjskih prostorov, ki v končni fazi ustvarijo prijetno bivalno okolje. Oba aspekta moramo prilagoditi razmeram, če želimo uživati v dobro izoliranem stanovanju.

Za izolacijo zaprtih prostorov pride v poštev notranja izolacija stene, ki je lahko dokaj enostaven postopek, lahko pa se tudi močno zakomplicira. V vsakem primeru je pametno na izolacijo pomisliti že pravočasno, tako da lahko načrtujemo in predvidimo tudi konkretne postopke. Tako lahko do potankosti izkoristimo vse razpoložljive možnosti, ki jih imamo na voljo, sicer se lahko hitro zgodi, da kakšne opcije ne bomo mogli več izkoristiti in se bomo morali zadovoljiti z manj učinkovito rešitvijo. Notranja izolacija stene nadalje zahteva poseg v prostor, zato jo je bolje opraviti preden se prostori končajo, sicer bomo morali iskati primerno rešitev. Res je, da se lahko notranja izolacija stene v nekaterih primerih opravi kar suhomontažno in z minimalnimi posegi v prostor, a bolje je, da na to pomislimo pravočasno in izberemo pravo rešitev.

Pri izolaciji stanovanjskih prostorov stene seveda ne predstavljajo edine možnosti za toplotne izgube. Pozornost zahteva tudi toplotna izolacija tal in stropa, pri čemer imamo spet na voljo več različnih rešitev, podobno kot pri stenah. Poleg tega se pri izolaciji tal pogosto odločimo še za dodatno zvočno izolacijo, še posebej, če gre za prostore v višjih nadstropjih. Toplotna izolacija tal je v vsakem primeru nadvse pomembna, saj onemogoča uhajanje toplote v vertikalni smeri, nenazadnje onemogoča tudi toplotne izgube skozi podstrešje in streho. V mnogih prostorih je prav toplotna izolacija tal najbolj pomemben dejavnik, ki vpliva na ohranjanje prijetnega bivalnega okolja v prostoru, torej je smiselno za tla in strop poskrbeti celo bolj kot za stene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *