Polaganja talnega ogrevanja se lahko lotimo kar sami, če izberemo električno grelno preprogo ali folijo. Najprej moramo izbrati pravi izdelek, predvsem gledamo na dimenzije in zmogljivost, kar seveda prilagodimo prostoru in potrebam. Poleg samega grelnega telesa pa moramo izbrati še analogni ali digitalni termostat za kontroliranje delovanja ogrevanja. Nato se lotimo namestitve.

Prvi korak je priprava površine, kamor želimo grelna telesa namestiti. Običajno se talno gretje namesti pod pohodno površino prostora, torej bo treba to odstraniti oziroma priti do podlage, na katero nameravamo namestiti ogrevanje. Odvisno od materiala bomo morda želeli najprej uporabiti izolacijsko plast – v nasprotnem primeru bo toplota uhajala v podlago in ne bo ogrevala prostora, izkoristek bo slabši, predvsem pa bo veliko slabša odzivnost ogrevanja. Izolacija je nujna na betonskih ploščah in drugih materialih, ki pridno sprejemajo toploto iz okolja.

Pomembno je, da je podlaga čista, ravna in suha. Grelne elemente nanjo namestimo po navodilih proizvajalca, prava smer je vedno jasno označena. Običajno gre za grelno mrežo podolgovate oblike, ki jo lahko preoblikujemo tako, da optimalno zapolnimo prostor – pri tem bo treba grelno preprogo ali folijo morda razrezati, predvsem pa pazimo, da ne pretrgamo ali poškodujemo grelnih kablov. Prav tako mrežo lepo razporedimo po prostoru – talno gretje bo na večji površini bolj učinkovito, predvsem pa pazimo, da mreže ne krivimo ali obremenjujemo. Nanjo namestimo še izravnalno maso, morda dodatno plast blažilnega materiala ter seveda končno pohodno površino.

Ogrevanje upravlja analogni ali digitalni termostat, oba elementa pa je treba povezati med seboj. Prav tako bo treba na termostat povezati senzor, ki nadzoruje talno gretje in sporoča spremembe v temperaturi. Vse skupaj povežemo še z električnim omrežjem. S tem je sistem pripravljen na uporabo, od tu naprej pa večino dela opravi analogni oziroma digitalni termostat, s katerim se bomo pri uporabi talnega ogrevanja največ ukvarjali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *