Svetovni splet je poln prastarih strani, ki so včasih celo v redni uporabi. Gotovo pa več zanimanja požanjejo sodobna in lepo oblikovana spletišča, ki nenazadnje tudi bolje in hitreje delujejo ter nasploh vlivajo veliko več zaupanja previdnim obiskovalcem. Spletne strani je treba torej redno vzdrževati, vsaj občasno pa jih je pametno tudi povsem obnoviti. Tehnologija se namreč bliskovito razvija, prav tako hitro se spreminjajo trendi, pa tudi pričakovanja in zahteve obiskovalcev.

Prenova spletne strani je vsekakor potrebna takrat, ko zaradi starosti sistema stran ne nudi več svoje osnovne funkcionalnosti. Prav tako je skrajni čas za prenovo takrat, ko stare verzije brez ustrezne podpore pomenijo varnostno tveganje. V takšnih primerih je precej enostavno preveriti, ali bo treba spletišče posodobiti ali ne, pogosto sistemi to opravijo kar sami.

Nekoliko manj jasno pa je, kdaj in kako prenavljati strani, ki so preprosto iz mode. Tudi redno posodabljanje sistema v ozadju ter dodajanje novih funkcionalnosti ni dovolj. Treba bo preveriti trende in pričakovanja obiskovalcev. Prenova spletne strani naj sledi trenutnim smernicam, običajno se opravi na nekaj let.

Prenovo pa zahtevajo tudi nekatere nadgradnje in podobni ukrepi. Če se na spletni strani opravlja spletna optimizacija, bo treba na primer prilagoditi vsebine in verjetno tudi jedrno strukturo strani, kar nas že povede na pol poti do kompletne prenove. Čeprav spletna optimizacija sama po sebi ne zahteva popolne prenove, pogosto služi kot uporaben povod – to je sicer precej odvisno od tega, kako je bila stran v izhodišču zasnovana. Pogosto je spletna optimizacija možna z minimalnimi prilagoditvami, pravzaprav bi morala biti vsaka stran že pri izdelavi kar se da prilagojena dolgoročni optimizaciji. Tako posegi na sami strani sploh ne bi bili potrebni, optimizacija bi se opravljala le off-site.

Prenova spletne strani pa je seveda potrebna tudi pri večjih spremembah podjetja ali ponudbe. Včasih je dovolj, da osvežimo podobo strani, morda pa bo treba postoriti še kaj več.

This entry was posted in Posel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *