V začetku leta pogosto jemo bolj zdravo in uravnoteženo kot sicer. Morda je razlog za to občutek krivde po prazničnih gostijah in vseh sladkarijah, ki jih v tem času zaužijemo, morda pa je zdrava prehrana tudi ena izmed novoletnih zaobljub. Žal takšna motivacija običajno zadošča le nekaj tednov, saj že po mesecu dni kar 75% ljudi opusti svoje novoletne namere. Še pred koncem zime je torej skrajni čas za to, da vzpostavimo boljšo podlago za zdravo prehranjevanje preko celega leta. Namesto zaobljub postavimo konkretne cilje, predvsem pa spremenimo nakupovalne navade, ki močno odločajo o vsebini našega jedilnika.

Zdrava prehrana pri slovenskih trgovcih

Najboljša pot do zdravega jedilnika vodi skozi oddelek s sadjem in zelenjavo, pri drugih živilih pa je treba biti še nekoliko izbirčnejši. Na srečo imajo mnogi trgovci te oddelke zelo dobro organizirane, pravzaprav pogosto vabijo kar takoj ob vhodu. Posebej privlačno ponudbo imajo večji trgovci, recimo Mercator in Tuš. Katalog z aktualno ponudbo omogoča ogled ponudbe zdrave prehrane kar v udobju domačega naslanjača, kar je še dodatna ugodnost večjih trgovcev. Poleg tega je možno s pregledom ponudbe bolje načrtovati nakupovanje zdravih živil, naj bodo to sadje in zelenjava ali druga živila. Oba kataloga prinašata posebne ugodnosti za tiste, ki želijo izbrati kar najboljše jedi za svoj jedilnik. Tuš katalog Mojih 10 je recimo odlična izbira pri nakupovanju hrane, saj vključuje pestro ponudbo živil in jedi po posebej ugodnih cenah. Gre za katalog, ki vsebuje ugodnosti za člane Tuš kluba, večina izdelkov pa sodi prav na področje prehrane.

zdrava hrana

Tudi vsak Mercator katalog bo vključeval privlačno ponudbo zdrave prehrane. To najdemo že v vseh običajnih katalogih, ki izhajajo vsak teden, še boljše možnosti pa odpira tematski katalog, ki občasno prinaša še več izbire na področju zdrave prehrane. Najboljšo ponudbo je moč najti prav v iztekajočih se zimskih dneh, ko je obremenitev telesa zaradi dolgotrajnega pomanjkanja vitaminov in mineralov največja. Tisti, ki se še pozorneje posvečajo izbiri živil za svoj jedilnik, bodo z zanimanjem prelistali še katalog z BIO izdelki, ki združuje ponudbo sadja, zelenjave in drugih pridelkov domačih pridelovalcev.

Nakupovalne navade za zdrav jedilnik

Načrtovanje jedilnika je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Največ škode naredimo ravno z rednim grizljanjem slanih in sladkih priboljškov, te je tudi zelo lahko brez pomislekov naložiti v nakupovalni voziček. Najboljša rešitev je premišljeno nakupovanje. Že pred odhodom v trgovino je treba pripraviti natančen nakupovalni seznam, ki ne dopušča svobode za nakup nezdravih priboljškov. Izbiro točnih živil si lahko poenostavimo tako, da si začrtamo jedilnik že za več dni vnaprej, torej vemo, kaj bomo potrebovali. Na pomoč lahko priskoči tudi Mercator katalog in katalogi drugih trgovcev, ki imajo posebno ponudbo zdrave hrane.

Pri nakupovanju zdrave hrane je treba upoštevati še nekaj detajlov. Pogosto se recimo odločamo na podlagi cene, kar je lahko past pri izbiti kakovostnih živil. Prav tako moramo upoštevati okoliščine, recimo sezonsko ponudbo, pa tudi višje potrebe po vitaminih v zimskem času, ne zanemarimo niti obdobja viroz, vročih dni, ki zahtevajo lahko hrano in veliko vode, ob praznikih pa si seveda lahko privoščimo kakšno tradicionalno specialiteto.

This entry was posted in Zdravje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *