Mnogi projekti so preveč kompleksni, da bi jih lahko opravili brez potrebe po učinkovitem sodelovanju v skupini. Prav tako ni dovolj, da delo koordiniramo zgolj na občasnih sestankih, še posebej če gre za aktivno delo na istih vsebinah. Najbolje je, če lahko vsi v skupini hkrati sodelujejo in se v realnem času usklajujejo s svojimi sodelavci. Tako je čas bistveno bolje izrabljen, pozornost pa se posveti izključno nalogi na urniku. Da bo delo potekalo učinkovito, pa si je treba pomagati z določenimi računalniškimi orodji. Teh na srečo ne manjka, več možnosti na primer ponuja že znani računalniški gigant Microsoft.

Nekatera orodja za učinkovito delo v projektni skupini nudi Microsoft že v sklopu svojih programskih paketov Office 356, a le v naprednejših poslovnih izdajah. V teh bomo našli dve storitvi, ki olajšata delo na skupinskih projektih – MS Teams in SharePoint.

Microsoft Teams je uporabna rešitev za enostavno koordinacijo projektnega dela. Temelji na funkcionalnosti neposrednega sporočanja med uporabniki, omogoča pa tudi naprednejšo organizacijo klicev, video klicev in spletnih konferenc. Predvsem pa MS Teams poskrbi za to, da so vse informacije o projektu zbrane na enem mestu in dostopne s strani vseh sodelavcev. Vsa komunikacija poteka v preglednem klepetalniku, ki ga je mogoče urediti z različnimi kanali in zavihki. Poleg tega se MS Teams dobro povezuje z drugimi aplikacijami in storitvami programskega paketa Office 356.

SharePoint si s Teams deli nekatere osnovne funkcionalnosti, a daje več poudarka ustvarjanju celovitejšega delovnega okolja za projektne skupine. Velik plus je na primer ta, da je možno SharePoint uporabljati tudi na daljavo, kar preko spletnega brskalnika, tako da lahko k projektu prispevajo tudi zunanji sodelavci. Poleg tega ponuja SharePoint še nekaj naprednejših funkcij, na primer knjižnice dokumentov, ki jih uporabniki delijo med seboj, vgrajen forum, možnost učinkovitega zbiranja mnenj preko anket …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *