Tako postelje kot posteljnina imajo posebne standarde, v skladu s katerimi moramo to opremo kombinirati. To se lahko izkaže za kar precejšen podvig, še posebej, če uspemo v zbirko nekako vključiti kakšen kos nestandardnih dimenzij. Na srečo v večini primerov ne bo takšnih težav, saj že v standardnih velikostih najdemo prav vse, kar potrebujemo za miren in kakovosten spanec.

Posteljnino pogosto kupimo kar v kompletu, pri čemer so vsi kosi odmerjeni v neki standardni dimenziji. Za enojno posteljo pride v poštev posteljnina 140×200, ki lepo pokriva celotno posteljo. Dimenzija postelje oziroma vzmetnice je pri enojni postelji sicer 200×90 cm ali podobno, a posteljnina 140×200 z dodatno širino poskrbi, da je spanec res udoben – nekaj več površine rabimo, da se udobno spravimo pod toplo odejo. Posteljnina 140×200 te dimenzije ponuja za prevleko odeje, jogi rjuha pa se mora prilagajati dimenzijam vzmetnice. Prevleka za prešito odejo mora biti nekoliko večja, enako velja za morebitna pregrinjala in kakšne dekorativne dodatke, medtem ko je prevleka za vzglavnik seveda ustreznih dimenzij glede na velikost vzglavnika.

Večje postelje zahtevajo večje dimenzije, a še vedno po določenih standardih. Pozorni moramo biti predvsem na to, da sta prave velikosti jogi rjuha in prevleka za prešito odejo. Za francoske postelje so običajne dimenzije 200×200, kar velja za prešito odejo, rjuha pa meri 200×140 ali 200×160. Večje kraljevske oziroma zakonske postelje zahtevajo večjo posteljnino – prevleka za prešito odejo naj za udoben spanec meri 200×260 centimetrov, rjuha pa je običajno v velikosti 200×180 centimetrov.

S tem orisom že pokrijemo običajne standarde postelj in posteljnine. Le redko se uporabljajo postelje drugačnih dimenzij, če pa se, so te precej blizu opisanim. Razmeroma pogoste so na primer krajše enojne postelje z dimenzijami 190×140, posebno kategorijo pa predstavljajo še otroške postelje, ki so seveda še krajše, a imajo tudi prilagojeno kategorijo posteljnine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *