Svetlobniki so večje svetlobne odprtine, ki omogočajo notranjim prostorom osvetlitev z naravno, dnevno svetlobo. Navadno so to svetlobne odprtine v večjih halah in skladiščih, ali pa so v obliki svetlobnih trakov, predvsem tam, kjer je zasnova prostorov ozka in dolga. Tako se v svetlobnih trakovih lahko uporablja polikarbonat plošče, cena katerih je primerljiva z drugimi umetnimi stekli, ali pa se uporabi nanizane strešne kupole, ki s svojim nekoliko futurističnim značajem še nekoliko nadgradijo videz svetlobnega traku.

Glavna vloga svetlobnikov je seveda dovod dnevne svetlobe. Dnevna svetloba je pomembna zaradi zagotavljanja dobrega počutja, seveda pa predvsem za zadostno osvetljenost področij, kjer se gibljemo. Pri izdelkih, kot so polikarbonat plošče, cena zelo variira glede na vrsto plošče. Za najbolj trdne površine se uporablja polne polikarbonat plošče večjih debelin, ki so sposobne vzdržati tudi padce težjih predmetov, posledično pa je treba za njih odšteti največ. Za tanjše polikarbonat plošče cena ni več tako visoka, še nekoliko bolj ekonomične pa so prekatne polikarbonat plošče. Cena teh je odvisna od števila prekatov, debeline plošč in trdnosti. Ker prekati vsebujejo zrak ali kakšen drug plin, so bistveno bolj izolativni od polnega polikarbonata. Ne morejo pa zagotoviti takšne vidljivosti; zrak in polikarbonat imata namreč precej različne lomne količnike svetlobe.

Pomemben vpliv na življenjsko dobo za polikarbonat plošče in strešne kupole ima tudi premaz, ki odbija UV žarke. Njegova naloga je zaščititi notranjo strukturo polimera, ki pod vplivom UV svetlobe razpada. Razpad polikarbonat plošč se kaže kot starostna porumenelost oziroma porjavelost, ki je nepovratna.

Strešne kupole imajo še nekaj dodatnih prednosti pred svetlobniki iz navadnih polikarbonat plošč. Ker so izbočene navzven, imajo pri isti debelini višjo odpornost proti udarcem, kar pride prav zlasti v primeru toče. Poleg tega pa z izbočenostjo poskrbijo še za boljšo osvetljenost: z večjo zunanjo pšovršino v notranjost prodre več sipane svetlobe.

This entry was posted in Gradnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *