Okvirjanje slik

Dobre slike preprosto ne moremo pustiti brez ustreznega okvira. Ne le, da na ta način dopolnimo njeno estetsko vrednost, temveč dosežemo tudi to, da umetnino lahko enostavno razobesimo oziroma drugače razstavimo. Za piko na i poskrbi še dodaten učinek dobrega okvira – to je zaščita slike, ki bo ostala v brezhibnem stanju tudi po dolgotrajnem visenju na steni.

Profesionalno okvirjanje

Najbolje bo, da okvirjanje slik zaupamo strokovnjakom. Še posebej, če gre za kakšne bolj dragocene umetnine, je to edina smiselna rešitev. Profesionalna izvedba dopušča tudi nekaj več možnosti pri oblikovanju okvira, tako da lahko element dodatno okrasimo oziroma na druge načine prilagodimo umetnini. Predvsem pa smo lahko prepričani, da bo okvir kakovosten in odličen v svoji vlogi.

Profesionalna izdelava okvirov sicer ni omejena le na okvirjanje slik, temveč lahko te storitve izkoristimo še za izdelavo drugih okvirov. Mojstri so zelo spretni in bodo brez težav izdelali tudi okvire po meri, morda celo takšne, ki ne sledijo tradicionalnim smernicam pri oblikovanju teh elementov.

Domača izdelava okvirov

Okvir za sliko lahko izdelamo tudi sami doma. Potrebujemo le letve za okvirje, nekaj kosov orodja ter nekaj spretnosti pri delu. Uporabimo lahko različne materiale, pravzaprav lahko letve za okvirje izdelamo v celoti kar sami. Najbolj priljubljena možnost je oblikovanje okvira iz lesa, na voljo pa so kakopak še mnogi drugi materiali, ki se bodo prav tako dobro obnesli v vlogi okvira. Lahko pa letve za okvirje preprosto kupimo in celoten okvir samo sestavimo, kar sicer omejuje svobodo pri oblikovanju okvira, vendar celoten postopek močno poenostavi.

Pri domači izdelavi okvira si lahko privoščimo vso potrebno svobodo pri oblikovanju. Če smo dovolj spretni, lahko dodamo razne uporabne elemente, poleg kavlja za obešanje na primer tudi mehanizem za vstavljanje slik. Prav tako imamo prosto izbiro pri materialih za zaščito umetnine, letve za okvirje lahko na primer dopolnimo s steklom ali drugo zaščito.