Vrste kosilnic za domačo uporabo

Pri urejanju našega vrta je ključno orodje za košnjo zelenice ravno kosilnica. Ta omogoča košnjo trave, ki mora biti ustrezno nizko pokošena, tako za lepši videz kot tudi iz praktičnega vidika. Nepokošena trata se namreč slej kot prej začne zaraščati, najprej s plevelnimi rastlinami, nato pa kaj kmalu tudi z nizkim olesenelim grmičevjem. V tako zaraščenih travnikih najde svoj prostor veliko žuželk, polžev in glodavcev, ki sicer pripomorejo k pestrosti naravnega okolja, v bližini stanovanjskih hiš pa se jim vseeno skušamo čim bolj izogniti, saj znajo povzročiti kar precej škode na ostalem kulturnem rastlinju.

Zaradi naštetih razlogov moramo travnike redno kositi s kosilnico za domačo ali pa profesionalno, kmetijsko uporabo. Kosilnica ima ključni element, ki kosi travo – to je rezilo. Vrste teh rezil oziroma nožev pa se močno razlikujejo glede na način delovanja in s tem določajo tudi obseg primernosti določenega tipa kosilnice za različna področja. Osnovne vrste kosilnic so tako: vrtna kosilnica z dvokrakim nožem, vrtni traktor z več dvokrakimi noži, vretenasta kosilnica z vretenastimi noži, ki delujejo kot škarje, motorna kosa s trokrakim nožem ali nitno glavo, škarjasta kosilnica z nihajnimi noži in končno rotacijska kosilnica za priklop na traktor. Vsaka vrsta kosilnice ima svoje prednosti in slabosti, kot tudi način uporabe.

Motorna kosa je predvsem primerna za groba področja, kjer je naklon velik in podlaga neravna oziroma kamnita. Z njo dosežemo tudi najožje predele in je precej odporna na udarce ter kamenje, ki neposredno ne more vplivati na življenjsko dobo motorja, ampak le na samo rezilo. Ima pa pomembno slabost – motorna kosa je precej počasna za košnjo in zahteva veliko vloženega časa in energije. Nasprotno so kosilnice za priklop na traktor, kot je na primer rotacijska, izjemno hitre pri košnji, vendar primerne le za relativno ravne pašnike velikih površin, ne pa tudi za manjše vrtove.