Kako izbrati gaming računalnik?

Računalniške igre so zelo atraktivna popestritev prostega časa. Predstavljajo zanimiv izziv, razvijajo določene spretnosti, omogočajo tudi druženje s prijatelji in seveda sprostitev po drugih vsakdanjih opravilih. A za kar najboljšo izkušnjo bomo potrebovali dober računalnik, saj so sodobne igre precej zahtevne. Napravo torej izbiramo na podlagi zahtev, ki jih postavljajo naše priljubljene igre.

Prenosni ali namizni računalnik?

Praviloma je bolje izbrati namizni računalnik, ki lahko ponudi več zmogljivosti za isto ceno, prav tako je bolj prilagodljiv in ga lahko tudi nadgradimo. Vseeno so na voljo nekateri gaming prenosniki, recimo HP prenosniki iz serije Omen. Te naprave lahko ponudijo zelo dobro izkušnjo pri igranju iger v vsakem okolju, tudi na poti. Poleg tega so HP prenosniki in nekateri drugi igričarski prenosniki še vedno zelo vsestranski in jih brez skrbi lahko uporabimo tudi za druge namene. Seveda pa moramo biti pri izbiri v vsakem primeru pozorni na to, da se odločamo med napravami, ki s svojimi zmogljivostmi in funkcionalnostmi dobro odgovarjajo našim potrebam. HP prenosniki so recimo na voljo v zelo široki ponudbi, tudi med samimi igričarskimi računalniki v njihovi seriji Omen imamo kar nekaj izbire.

Glavne odlike gaming računalnika

V vsakem primeru mora imeti gaming računalnik nekatere ključne odlike, ki v največji meri odločajo o končni izkušnji. Pozorni smo predvsem na kombinacijo zmogljivega procesorja in grafične kartice. Grafične kartice so šibki člen prenosnikov, v namiznih računalnikih pa si lahko privoščimo zelo napredno konfiguracijo z zmogljivimi komponentami. Potrebujemo tudi hiter SSD pogon za shranjevanje in poganjanje iger ter seveda zadostno zalogo delovnega pomnilnika RAM, za gaming računalnik potrebujemo vsaj 16 GB. 

Tehnologija se seveda hitro razvija in stalno imamo na izbiro nove komponente, kot tudi nove igre, ki postavljajo višje zahteve. Pametno je, da izberemo nekoliko boljšo opremo, kot bi jo sicer potrebovali, da bomo dobro pripravljeni tudi na prihodnost.