Neprestane spremembe na področju gradnje

Hiter napredek v tehnoloških zmožnostih moderne družbe spet in spet povzroča, da moramo biti na tekočem s pogostimi novostmi, če želimo imeti dober pregled nad katerimkoli delom proizvodnje in ponudbe. To seveda najbolj velja za področje elektronike in strojne opreme, skoraj toliko pa tudi za področje gradbene opreme in notranje opreme stanovanja. Proizvajalci, ki so na svojem področju prednjačili pred desetimi leti, so se morda do zdaj že znašli v nezavidljivem položaju sledilcev, saj niso dovolj pozorno spremljali najnovejših tehnoloških napredkov, tako da so jih po levi in po desni prehiteli manjši, bolj okretni in bolj pozorni igralci. Tisti proizvajalci vhodnih vrat, ki še niso začeli vlagati v pametna vrata, bodo čez nekaj let, ko bodo pametna vrata postala standard, izgubili svoj delež na trgu, pa naj bodo zdaj še tako dominantni. 

Zato je v zadnjih letih kar običajno, da večina dobrih proizvajalcev vrat nekaj svojih sredstev namenja tudi vlaganju v nove tehnologije, ki omogočijo, da se njihova pametna vrata odklepajo na prstni odtis, nekateri pa poskušajo v prepoznavni sistem vhodnih vrat vgraditi tudi napredno prepoznavanje obraza. 

Ste pomislili na pametna steklena notranja vrata?

Seveda ni nujno, da so s sodobno tehnologijo opremljena samo vhodna vrata. V modo vedno bolj prihajajo tudi steklena notranja vrata, ki jih je mogoče opremiti s senzorjem premikov, že nekaj časa pa je na voljo tudi tehnologija, ki omogoča odpiranje in zapiranje steklenih notranjih vrat z glasovnim ukazom. To je morda ena izmed tistih tehnologij, ki se nam danes zdi še zelo nenavadna ali celo odveč, čez desetletje ali dve pa bo morda postala standard. Ko neka tehnološka rešitev postane dovolj cenovno ugodna, kmalu ni več veliko razlogov, da je ne bi vgradili v naše bivalno okolje, tudi če se nam sprva zdi, da ne bo naredila bistvene razlike v kvaliteti našega življenja.