Notranja senčila višjega razreda

Osnovni tipi notranjih senčil spadajo med različne zavese ali pa žaluzije za notranjo zatemnitev in senčenje prostorov, kjer bivajo ljudje. Običajno so zavese za okno narejene iz enega ali dveh kosov blaga, ki sta lahko poljubno nagubana, vsekakor pa sta pritrjena na zgornje vodilo, ki omogoča premikanje zaves sem ter tja. Zavese so enostavna in zelo stara pridobitev, ki so jo uporabljali še pred začetkom zastekljevanja okenskih odprtin. Danes pa se vse več ljudi odloča za drugačne vrste zaves, ki ponujajo mnoge prednosti, a je potrebno nekoliko več truda in znanja za njihovo namestitev.

Med najbolj znane nove tipe zaves, ki so postale popularne v zadnjih 30 letih, so lamelne zavese z mehanizmom za obračanje. Ta vrsta zaves je sestavljena iz posameznih lamel, širokih od 10 do 20 cm. Lamele, ki sestavljajo lamelne zavese, so narejene iz čvrstega platna s poljubno barvo in stopnjo prepustnosti. V vsakem primeru pa so lamele zelo dobro zglajene in na spodnji strani obtežene z utežjo, da vseskozi ostanejo ravne. Z mehanizmom za upravljanje lahko odpiramo in zapiramo lamelne zavese po celotni dolžini vodila, zraven pa lahko upravljamo tudi njihov nagim. Tako lahko tudi pri zaprtih zavesah s kratkim potegom v prostor spustimo svetlobo. Ravno zaradi teh lastnosti so lamelne zavese kot nalašč za poslovne prostore in dnevne sobe z večjimi okenskimi površinami.

Poleg lamelnih zaves pa se danes čedalje več uporablja tudi drugi tip notranjih senčil s kontroliranim odpiranjem – plise senčila. Tu gre za zavese, ki so že predhodno zložene v harmoniko in jih odpiramo s podobnim mehanizmom kot žaluzije. Plise senčila so idealni nadomestek za žaluzije in roloje, saj delujejo bolj prefinjeno. Ena od večjih prednosti za plise senčila je gotovo dejstvo, da se jih da namestiti tudi na okna, ki niso povsem pravokotnih oblik.