Odstranitev DPF filtra

DPF filter v avtomobilu opravlja zelo pomembno funkcijo, saj zadržuje škodljive stranske proizvode, ki nastajajo pri delovanju dizelskega motorja. Smiselno ga je torej pustiti na svojem mestu, hkrati pa moramo skrbeti, da je filter čist in cel, v nasprotnem primeru lahko pride do uhajanja teh snovi. Vseeno pa se v nekaterih primerih opravlja tudi odstranitev DPF filtra – ta ukrep naj bo zadnja rešitev, običajno je možno težave odpraviti na druge načine.

Odstranitev DPF filtra se priporoča v primeru, da ta povzroča težave. Običajno gre za zamašitev filtra, odstranitev pa pride v poštev, če niti po čiščenju ali menjavi ne moremo dolgo časa ohraniti optimalnega stanja filtra in delovanja motorja. Če se filter zelo hitro maši, je morda bolje uporabiti filter z večjo prepustnostjo, to so tako imenovani športni filtri. Ti so primerna izbira za športne avtomobile, a tudi za starejša vozila, katerih izpušni sistem ne more več učinkovito odvajati stranskih produktov izgorevanja goriva v motorju.

Težava, ki jo povzroči zamašen DPF filter, je pregrevanje motorja. Plini ne prehajajo skozi filter tako učinkovito, zadržujejo se v izpušnem sistemu in ovirajo delovanje motorja. To se kaže v slabši učinkovitosti delovanja vozila, v višjih temperaturah, lahko pride tudi do okvare motorja. Tudi sam izpušni sistem verjetno ne bo ostal v dobrem stanju po dolgotrajnih obremenitvah te vrste. Splača se torej redno skrbeti za čiščenje vzdrževanje DPF filtra. V skrajnem primeru je seveda smiselna tudi odstranitev DPF filtra, saj s tem preprečimo trajne poškodbe vozila.

Najboljša rešitev za težave z DPF filtrom je morda uporaba vozila, ki takšnega filtra ne potrebuje. Posebej privlačna izbira so seveda električna vozila, ki ne proizvajajo škodljivih izpušnih plinov, s tega vidika pa so bistveno prijaznejša do okolja in življenja. Ker ta opcija ne pride vedno v poštev, pa je pametno v vsakem primeru poskrbeti za kar se da učinkovito filtriranje izpušnih plinov.