Ročno delo na domačem vrtu

Na domačem vrtu smo pripravljeni marsikaj postoriti ročno. Običajno ne delamo na veliki površini, pa tudi izzivi so pri delu relativno enostavni, zato niti ni potrebe po kakšni posebej napredni opremi. To pa ne pomeni, da ne smemo prijeti v roke kakšnih pripomočkov – mnogi so namreč prilagojeni prav takšnim uporabnikom. Raznovrstno ročno orodje je izjemno uporabno in tudi zmogljivo, navsezadnje imamo na voljo razne motorne naprave, ki jih upravljamo povsem sami.

Ročno delo pokriva tudi opravila, pri katerih si pomagamo z motornimi napravami. To recimo košnja, če nam pri tem pomaga nahrbtna kosilnica. V tem primeru ima ročno upravljanje naprave več prednosti. Predvsem se lahko lotimo košnje na manjših površinah in težko dostopnih kotičkih, brez težav kosimo tudi okoli ovir in meja. Ker je nahrbtna kosilnica dokaj udobna in prijetna za uporabo, se lahko brez skrbi lotimo tudi urejene zelenice, na kateri ni posebnih ovir, a je površina dovolj majhna, da jo lahko pokosimo kar na ta način. Seveda nahrbtna kosilnica večino dela v končni fazi opravi sama, a z ročnim upravljanjem dosežemo odličen učinek, ki pride na manjšem domačem vrtu še posebej do izraza.

Podoben primer so motorne škarje za živo mejo. Pri tem je sicer dokaj priljubljena ročna alternativa, ki nima motornega pogona, a tudi motorna izvedba zahteva ročno delo. V vsakem primeru se lahko s takšnimi pripomočki uspešno lotimo žive meje, pa tudi okrasnega drevja in drugih košatih rastlin. Resda so škarje za živo mejo prilagojene urejeni živi meji, a to še ne pomeni, da si s takšno opremo ne moremo pomagati tudi pri drugih opravkih. Ročne škarje lahko pravzaprav uporabimo za raznovrstno delo z okrasnim drevjem in drugimi rastlinami, pa tudi motorne škarje za živo mejo so vsestransko uporabne, če se pri uporabi vsaj malo znajdemo in nekoliko pazimo.