Tiskanje zahtevnih barvnih motivov

Barve so zelo privlačne na različnih tiskovinah, a po drugi strani včasih tudi nezaželene – so namreč nekoliko zahtevnejše in pomenijo dražji tisk. Seveda prednosti običajno pretehtajo in se odločamo za barvni tisk, pomembno pa je, da pri tem ne sklepamo kakšnih kompromisov. Zelo hitro bo opazno, da tisk ni tako dober, kot bi lahko bil, če imamo opravka z zahtevnejšimi barvnimi motivi.

Najbolj zahtevno je s tega vidika seveda tiskanje fotografij, pri katerem morajo biti barve res zvesto reproducirane. Sodobne digitalne fotografije v visoki ločljivosti na zaslonu izgledajo čudovito, v natisnjeni različici pa morda nekoliko drugače – predvsem pri tiskanju na domačem tiskalniku pač ne moremo pričakovati dobrega rezultata. O tem, kako prepričljivo bo tiskanje fotografij s svojim končnim rezultatom, odločajo različni dejavniki, pravzaprav je treba imeti v mislih kar nekaj detajlov. Seveda je nujna napredna naprava za tisk, poleg tega uporabljamo prilagojene fotografske barve in ustrezen fotografski papir. Za tiskanje fotografij, ki se uvrščajo med zahtevnejše barvne motive, se gotovo splača izbrati profesionalnega tiskarja.

Drugi barvni motivi

Prav tako morajo biti dobro natisnjeni drugi barvni motivi, čeprav pri teh barvna reprodukcija morda niti ni tako ključna. To je recimo tisk letakov, ki prinaša druge izzive – običajno letake pripravljamo v večjih nakladah, kjer je razmerje med ceno in kakovostjo še bolj občutljivo. Hitro nas premami nizka cena in zanemarimo kakovost, češ da tisk letakov ni tako pomemben, če le dobimo ustrezen končni izdelek. Kaj kmalu ugotovimo, da cenene rešitve niso tako ugodne, kot izgledajo na prvi pogled, končni izdelek pa je daleč od tega, kar smo si predstavljali. Tudi za tisk letakov je treba torej poiskati profesionalnega izvajalca, ki bo lahko zagotovil čudovit končni izdelek. Navsezadnje tudi letaki prav s svojimi barvami in vzorci pritegnejo pozornost in lažje opravijo svoje delo, tako da je investicija vsekakor upravičena.