Cena implantata

Povpraševanje po storitvah in izdelkih zobne protetike je veliko, največ pa so ga deležni prav zobni implantati. Cenik teh izdelkov določajo različni faktorji, tudi nekatere okoliščine, na katere morda ne pomislimo. Recimo to, kje se nahaja zobozdravnik, pri katerem bomo iskali implantat – Ljubljana ponuja celo vrsto strokovnjakov, ki imajo v ponudi te storitve in izdelke, pa se vseeno mnogi odločajo za obisk zobozdravnikov v tujini. Na kaj moramo biti torej pozorni, ko iščemo pravo ponudbo za izdelavo implantata?

Lokacija je velik faktor, ko se odločamo za implantat. Ljubljana je pri nas smiselna izbira, saj je v prestolnici največ ponudbe, morda pa je pametno pogledati tudi v tujino. Najprej pa preletimo ponudbe lokalnih izvajalcev, saj lahko s primerjavo cen najdemo najboljšo možnost. Tam, kjer je veliko ponudbe, so tudi cene praviloma konkurenčne, kar velja tudi za implantat, Ljubljana pa se pri nas seveda logična izbira za tiste, ki iščejo pestro ponudbo. V tujini so cene morda nekoliko nižje, če vemo, kje storitve iskati, a razlika je le v redkih primerih upravičena – pri nas imajo implantati cenik precej ugoden, če ne gre za kakšne posebej zahtevne ali obsežne posege razlika gotovo ne bo zadostna.

Razlikuje se seveda tudi kakovost implantatov in možnosti, ki jih imamo pri izdelavi in namestitvi. Sodobni implantati so izdelani iz različnih kovinskih zlitin in z naprednimi proizvodnimi procesi, da se do potankosti prilagodijo predvideni uporabi. Najbolje se bodo obnesli prav takšni implantati, cenik pa bo za dovršene izdelke seveda nekoliko dražji. V kakovost se splača investirati, saj s tem zagotovimo dolgoročno zadovoljstvo.

Kakšne so torej konkretne cene? Za implantat bo treba verjetno odšteti nekaj sto evrov, okvirna cena znaša 500 evrov. To je odvisno od izvajalca in od vseh opravil, ki so vključena v postopek. Seveda pa bo treba doplačati še za izdelavo in namestitev nadaljnjih protetičnih