Cenovno ugodne toplotne črpalke

Če lahko za ogrevanje zraka ali vode uporabimo energijo iz okolja, bo na dolgi rok takšno ogrevanje cenovno zelo ugodno. Ne potrebujemo namreč dragega vira energije, kot je recimo plin, biomasa ali elektrika. Potrebujemo pa napravo, ki omogoča tovrstno ogrevanje – to so toplotne črpalke, ki v izhodišču gotovo niso najcenejše, ponujajo pa odličen izkoristek na dolgi rok in v nekaj letih zanesljivo povrnejo začetno investicijo. Nekatere so precej ugodne, kar bo po godu tudi tistim, ki že v tej fazi zelo pazijo na stroške.

Toplotna črpalka zrak voda

Med najbolj priljubljenimi možnostmi je toplotna črpalka zrak voda, cena je namreč v tem primeru najugodnejša. Gre za precej enostavno izvedbo – koristimo namreč energijo iz okoliškega zraka, ki ga ni težko pridobivati. Potrebujemo le zunanjo enoto, ki se poveže z notranjo opremo, to pa je vse, kar je toplotna črpalka zrak voda. Cena je minimalna, saj ni potrebna zahtevna vgradnja, niti ne bo omembe vrednih gradbenih posegov. Seveda bo treba opremo kupiti in namestiti, kar pomeni določen začetni strošek, a v primerjavi z drugimi izvedbami toplotnih črpalk je izvedba zrak voda veliko cenejša. 

Za tiste, ki želijo po ugodni ceni priti do učinkovitega ogrevanja, je prava izbira gotovo prav toplotna črpalka zrak voda. Cena je minimalna, učinkovitost na dolgi rok pa investicijo hitro povrne. Po nekaj letih se bo izkazalo, da je ogrevanje na ta način varčno in učinkovito, omembe vrednih stroškov pa ne bo. Seveda ne moremo kar zanemariti stroškov električne energije, ki služi poganjanju črpalke, upoštevati pa moramo še vzdrževanje naprave – to pomeni, da bo treba ogrevanju vseeno nameniti kakšnih sto ali dvesto evrov na leto, kar pa je še vedno zanemarljivo v primerjavi s stroški drugih ogrevalnih sistemov, ki zahtevajo več tisoč evrov. Toplotne črpalke so na dolgi rok gotovo najbolj ugodna izbira.