Težave pri košnji zahtevnih predelov

Tako doma kot tudi v parkih se pri košnji trave srečujemo z enim in istim problemom: košnjo ozkih, močno neravnih ali kako drugače nedostopnih predelov. Tudi tam je potrebno travo redno kositi, da lahko ostane lepa, hkrati pa se zato porabi precej truda. Zlasti pri profesionalni košnji parkov pridemo do dileme: običajni vrtni traktorji niso zadosti manevrsko sposobni za košnjo odročnih in zahtevnih predelov, navadna vrtna kosilnica pa je bolj zamudna in naporna za uporabo, zato pač ni primerna za področja, kjer je takih zakotnih delov veliko. 

Rešitev za profesionalce, pa tudi domače uporabnike, je tako imenovana rider kosilnica. Gre za vrsto vrtnega traktorja, ki pa ponuja precej boljše manevrske sposobnosti, kot je na primer zmožnost obračanja na mestu. Kot vsi vrtni traktorji tudi rider kosilnica ponuja visoko zmogljivost košnje, razlika pa je v tem, da je kosilni del pred obema osema, volanski mehanizem pa je na zadnji osi, v nekaterih primerih pa celo na obeh oseh. Tako z rider kosilnico precej lažje pokosimo travo popolnoma do roba, kar z običajnim vrtnim traktorjem ne bi bilo mogoče. Za domačo uporabo pri majhnih površinah pa velja razmisliti o nakupu robotske kosilnice, kot je Husqvarna automower 105, ki se ravno tako lahko prerine med ožje dele vrta.

Produkt, kot je rider kosilnica, ima že serijsko vgrajen hidrostatski pogon za povsem enostavno, brezstopenjsko prilagajanje hitrosti in smeri vožnje. Tak pogon je bistven za to, da izkoristimo vse prednosti rider kosilnice, ki v primerjavi z vrtnim traktorjem omogoča bolj temeljito in natančnejšo košnjo. 

Po drugi strani se za domačo uporabo na manjših površinah nakup tovrstnih kosilnic enostavno ne splača. V tem primeru bolj do izraza pride namestitev kosilnice Husqvarna automower 105, ki kosi povsem samodejno. Husqvarna automower 105 ponuja vrhunsko rešitev za manjše vrtove in je zelo primerna za površine z veliko robovi in ožinami.