Teleskopski viličarji za večja notranja skladišča

V skladiščih, kjer se kopiči velika količina paletiranih paketov, je potrebno zagotoviti kar se da dobro prostorsko izkoriščenost, ki omogoča smotrno izrabo prostora za skladiščenje dobrin. Skladišča imajo navadno le omejeno kvadraturo, ki se jo predvidi že pri gradnji objekta za skladiščenje. Prilagodljivost glede volumna skladiščnega prostora tako obstaja le v z osi, kar pomeTeleskopski viličarji za večja notranja skladiščani v višini zlaganja izdelkov. Večnadstropna skladišča mnogo bolje izkoristijo dane prostorske okoliščine, vendar zahtevajo precej dražjo gradnjo, pa tudi postavitev industrijskih dvigal, ki omogočajo dvigovanje in spuščanje paletnih tovorov med samimi nadstropji. Zato velika množina skladišč ostaja pri enostavni pritlični izvedbi, saj je na voljo druga, bolj elegantna možnost: teleskopski viličar.

Pri teleskopskem viličarju gre za poseben viličar, ki ima glavni dvižni okvir podaljšan v teleskopsko obliko, tako da doseže bistveno večje višine, kot v primeru navadnega viličarja. Zato mora biti teleskopski viličar bolje uravnotežen, bolj natančen od navadnih ter predvsem bolj masiven za isto težo predvidenih tovorov, saj se le tako lahko zagotovi ustrezna varnost oziroma prepreči zvračanje tovora v popolnoma iztegnjenem stanju teleskopskega okvirja. Linde viličar predstavlja najvišji razred kakovosti in vzdržljivosti med tovrstnimi viličarji. Namenjen je skladiščem, ki imajo paletne tovore postavljene visoko, pa naj bodo ti eden na drugemu, ali pa v visokih stalažah s kovinskimi policami. Prekladanje tovora v takih skladiščih zahteva posebno preciznost in Linde viličar omogoča ravno to: brezkompromisno natančnost, tako pri izdelavi kot tudi v samem upravljanju stroja. 

Za vsak teleskopski viličar je potrebno imeti ustrezno usposobljen kader za upravljanje skladišča, saj je za visoke višine zlaganja palet potrebna večja preciznost in bolj natančno sprotno prilagajanje kota nosilnega okvirja. Linde viličar ponuja vrhunsko elektroniko, ki že sama po sebi predvidi nihanja mas visoko dvignjenih palet in vozniku viličarja ponuja veliko večjo kontrolo nad obnašanjem v zraku visečega bremena, ki tako rado zaniha.