Hitrost košnje zelenic

Zelenice so tisti del okrasnih površin, kjer je nasajena trava. Za lepši izgled morajo biti zelenice čim bolj uravnane. Le tako so poleg estetike uporabne še za razna druženja, piknike, športne aktivnosti ali pa le popoldanska poležavanja na soncu. Pri pripravi zelenic, še preden se poseje travo, se zato zelo splača dobro niveliranje in uravnavanje površine. Kasnejši popravki zahtevajo veliko časa, ker sama trava precej počasi kali, poleg tega pa traja še dlje časa, da se ustvari gost koreninski sloj. Ta poleg zagotavljanja hranil pri travi skrbi tudi za fizično odpornost površine, ki tako ni več toliko občutljiva na ponavljajoče se mehanske obremenitve.

Po sejanju trave jo je potrebno takoj začeti vzdrževati z ustreznimi prijemi. Prva stvar, na katero je treba biti pozoren, je seveda redna košnja, ki jo moramo opravljati že od samega začetka kalitve dalje. Redna košnja poteka najhitreje, če za košnjo uporabimo vrtni traktor. V primerjavi z ostalimi kosilnicami je vrtni traktor zelo udoben, ker na njem sedimo in ga upravljamo brez večjih ročnih obremenitev. Glavna prednost za vrtni traktor pa je seveda večja hitrost in delovna širina košnje, ki rezultirata v večji površini, ki jo je možno pokositi v določenem času. 

Seveda pa je redna košnja mogoča tudi z drugimi, cenejšimi kosilnicami. Navadne vrtne kosilnice so veliko bolj razširjene in tudi manjše, s tem pa je posledično manjša tudi njihova cena. Najboljša je samohodna kosilnica s kvalitetnim motorjem. Za razliko od navadnih kosilnic nam samohodna kosilnica prihrani precej energije, ki bi jo sicer porabili za potiskanje stroja navkeber. Zaradi masovne proizvodnje in enostavnih, a učinkovitih mehanizmov prenosa moči na kolesa, je samohodna kosilnica danes že kar standard tudi med manjšimi in cenejšimi vrtnimi kosilnicami. Takih brez pogona se skoraj da ne dobi več na trgu.