Kako je izdelan parket?

Izdelava parketa poteka na različne načine, odvisno seveda od tega, za katero vrsto parketa se odločimo. Dobro pa je poznati postopek, saj je tudi od tega odvisen končni rezultat in seveda dolgoročno zadovoljstvo pri uporabi prostora. 

Postopek polaganja parketa je odvisen od tega, za kak parket se odločimo, a nekatera opravila so si zelo podobna. Nekaj dodatnega dela recimo zahteva dvoslojni parket, pri katerem položimo dva sloja materiala, a pogosto se te elemente že predhodno pripravi in na lokaciji ni veliko dodatnega dela. Dvoslojni parket običajno vključuje zgornjo plast iz masivnega lesa, ki ima največji vpliv na končni učinek parketa, medtem ko je spodnja plast izdelana iz vezane plošče ali kakšnega cenovno dostopnega lesa. Takšna izvedba omogoča hitro izdelavo in preprosto polaganje, predvsem pa zagotavlja odličen končni učinek. Dvoslojni parket je posebej posrečena izbira za pohodno površino na talnih ogrevalnih sistemih, pa tudi sicer ponuja zelo prijeten občutek pri uporabi. 

Nekateri parketi imajo večje deske, drugi manjše. Masivni kmečki pod je primer obloge, ki je sestavljena iz večjih elementov, s tem pa ima tudi nekatere prednosti. Kmečki pod slovi predvsem po svoji vzdržljivosti in odpornosti, splošno kakovost pa seveda spremlja tudi dolga življenjska doba. Imajo pa parketi z večjimi deskami tudi edinstveno estetsko vrednost in se odlično podajo v moderno oblikovana in opremljena stanovanja. Kmečki pod lahko izdelamo iz različnih vrst masivnega lesa, tako da končno podobo, pa tudi lastnosti pohodne površine, brez težav do potankosti prilagodimo svojim potrebam.

Pri nekaterih vrstah parketa so v izdelavo in polaganje vključeni bistveno manjši elementi. To je značilno za lamelne parkete, ki so sestavljeni iz majhnih deščic, ki jih sestavimo v izmenično obrnjene kvadrate. To je cenovno ugodna izvedba, ki je narejena hitro in enostavno, a vseeno ponuja zelo dober končni učinek tudi pri dolgotrajni uporabi.