Kakovostna oprema za delo na kmetiji

Delo na kmetiji je zahtevno, brez kmetijske mehanizacije pa ne bo šlo. Največ pozornosti običajno namenjamo traktorjem, kar je prav – ravno to vozilo je namreč ključno za uspešno delo na kmetiji, brez traktorja namreč mehanizacije večinoma sploh ne moremo uporabljati. Izbrati je treba torej zanesljiv traktor, zanj pa moramo tudi dobro skrbeti. V poštev pride tudi vzdrževanje na dolgi rok, pogosto traktor uporabljamo tudi deset let ali več.

Posebej dobro se bodo obnesli kakovostni traktorji priznanih proizvajalcev, pri nas je recimo priljubljena znamka Zetor. Rezervni deli so pomemben aspekt zanesljivosti traktorjev – na voljo moramo imeti kljune dele, ki pogosto popustijo pod večjimi obremenitvami ali pa pokažejo znake obrabe. Zetor rezervni deli lahko te pomanjkljivosti hitro odpravijo in omogočajo neovirano nadaljevanje dela. Seveda je pri tem pomembno, da se zanesemo na pooblaščenega serviserja in najdemo tudi originalne rezervne dele. Originalni Zetor rezervni deli prinašajo bistveno boljšo kakovost in zanesljivost na dolgi rok kot pa cenejše neoriginalne alternative – izbira originalnih delov je smiselna, če postavimo kot prioriteto kakovost traktorja.

Ne smemo pa pozabiti tudi na samo mehanizacijo, ki je prav tako pogosto izpostavljena velikim obremenitvam. To so lahko recimo zgrabljalniki, ki so pri spravilu sena nepogrešljivi. Najbolj ranljivi so zgrabljalniki pri delu na zahtevnem terenu, na primer na neravnih površinah, grožnjo lahko predstavljajo tudi kamni in drugi vsiljivci, ki se radi skrijejo v seno. Da bodo zgrabljalniki lahko kar se da dolgo opravljali svoje delo, moramo izbrati kakovostno opremo, ki bo kos omenjenim izzivom. Tudi v tem primeru pa pride v poštev skrb za mehanizacijo, tudi rezervni deli in vzdrževanje. Ne gre le za zgrabljalnike, temveč tudi za vso drugo mehanizacijo, ki je pri delu podvržena večjim obremenitvam. Ni nujno, da gre za kakšne opazne ranljivosti, lahko se pokažejo tudi posledice splošne obrabe in starosti.