Kakovostni sodobni dimniki

Glede na to, da je dimnik naravnost ključnega pomena pri uporabi raznovrstnih kurilnih naprav, je gotovo smiselno tej opremi nameniti nekaj dodatne pozornosti. Ne gre namreč le za cevi za dimnik, ki skrbijo za odvajanje dima in plinov, temveč je to cel sistem, ki ima veliko vlogo pri zagotavljanju učinkovitega delovanja kurilne naprave. Navsezadnje vplivamo tudi na varnost in izkoristek pri kurjenju, zato detajlov na tem področju ne smemo zanemarjati.

Sodobni dimniki ponujajo zelo dober učinek pri uporabi naprednih kurilnih naprav. Najprej moramo dimniški sistem izbrati in izdelati, pri čemer se že posvetimo posameznim elementom. Običajno požanjejo največ pozornosti cevi za dimnik, na katere takoj pomislimo, čeprav ostajajo očem večinoma skrite. Cevi so izdelane iz materialov, ki dobro prenašajo visoke temperature in učinkovito usmerjajo dim in pline, pri tem pa ne ustavljajo drobcev pepela in saj. Izbiramo predvsem cevi za dimnik iz keramike ali inoxa, ki se v tej vlogi praviloma najbolje obnesejo, saj gre za vzdržljive in kakovostne materiale, ki so hkrati tudi dokaj lahki in poceni.

Sodoben dimnik ima še druge ključne elemente. Cevi za dimnik dopolnimo z dodatki, kot so varnostna vratca na dnu dimnika. Te nam omogočajo enostaven dostop za čiščenje, pregled in vzdrževanje dimniške cevi. Podobno delujejo rozete za dimnik, ki omogočajo tudi priklop dodatnih kurilnih naprav oziroma prilagoditev dimniškega sistema. Na drugem koncu cevi uporabljamo dimniške kape, ki na vrhu dimnika skrbijo za učinkovit vlek in izgorevanje z visokim izkoristkom, ob tem pa ponujajo tudi osnovno zaščito pred dežjem in drugimi vremenskimi dejavniki.

Nakup opreme in naročilo storitev za dober dimnik

Izdelava dimnika ni enostavno opravilo. Včasih sicer potrebujemo le kakšne kose oziroma posamezne elemente, s katerimi dopolnimo svoj dimniški sistem, lahko pa da gre tudi za celovito sanacijo ali izdelavo novega dimnika. V vsakem primeru je vsekakor smiselno iskati rešitve pri uveljavljenem ponudniku, ki se spozna na dimnike.