Sodobni projektorji

Projektorji so precej priljubljeni za predvajanje raznih video vsebin. Pogosto se uporabljajo za projekcije v službi ali šoli, izstopajo pa pri izvedbi kakšnih večjih dogodkov, praznovanj, zabav in podobnih prireditev. Naposled pa imamo projektorje tudi doma, kjer jih uporabljamo primarno za ogled filmskih uspešnic. V vseh teh vlogah nastopajo različni projektorji, ki jih moramo torej zelo premišljeno izbirati za kar najboljšo izkušnjo. Praviloma pridejo v poštev sodobni modeli, v nekaterih primerih pa tudi s starejšimi dosežemo dober učinek.

Glavna razlika je v tehnologiji, ki omogoča preslikavo digitalnih vsebin na projekcijsko platno. V starejših napravah so za to skrbele žarnice za projektorje, zdaj pa je to naloga LED osvetlitve, ki se v različnih pogledih bolje izkaže. Vseeno so žarnice za projektorje še vedno vgrajene v številne cenejše modele, prav cena pri nakupu pa je pogosto glavna prednost teh naprav. Tudi starejši modeli lahko ponudijo dobro izkušnjo manj zahtevnim uporabnikom, so pa žarnice za projektorje potratnejše, se pregrevajo in tudi hitro omagajo, treba jih je menjati, kar je naposled velik strošek.

Sodobni LED projektorji so veliko boljša izbira, čeprav so nekoliko dražji. Predvsem pri zahtevnejših uporabnikih so kar samoumevna izbira, sploh tisti v višjem kakovostnem rangu.

Posebne izvedbe projektorjev

Na voljo so tudi razne posebne izvedbe, kot je na primer mini projektor. Pri teh napravah moramo biti zelo pozorni, da se z izbiro ne prenaglimo. Mini projektor je lahko zelo uporaben in se odlično obnese pri izvedbi projekcij v vseh mogočih okoljih, a od miniaturne in cenovno ugodne naprave ne moremo vedno pričakovati zadovoljivega učinka. Prodajajo se smešno poceni projektorji, ki obljubljajo več, kot so zmožni ponuditi. Dober mini LED projektor še vedno stane vsaj nekaj sto evrov, prav tako ne more biti zelo kompakten, če pričakujemo zadovoljivo zmogljivost. Je pa prenosen in se odlično povezuje s pametnimi telefoni in drugimi napravami za predvajanje video vsebin.