Namen in uporaba stolov

Vsi vemo, da so stoli namenjeni sedenju. A v resnici imamo med tem pohištvom na voljo toliko različnih in raznolikih izdelkov, da včasih točen namen sploh ni takoj prepoznaven – vsak stol mora biti namreč dobro prilagojen svoji nalogi, tako da si vsi stoli med seboj niso povsem podobni. Če je stol pisarniški, bo verjetno ponudil oblazinjene površine in prilagodljive elemente, običajno se uporabljajo umetni materiali. Jedilni stoli so nasprotno oblikovani precej klasično in preprosto, izstopajo leseni elementi in elegantne oblike. V obeh primerih lahko že na prvi pogled razberemo, da gre za stole, a funkcije se seveda močno razlikujejo.

Poleg tega ni nujno, da če se stol pisarniški, omogoča le uporabo v pisarni. Takšne stole seveda uporabljamo tudi doma ter na mnogih drugih delovnih mestih, ne glede na naziv, ki predpisuje pisarniško uporabo. Pravzaprav gre za dokaj vsestranski stol, ki se zelo dobro izkaže povsod, kjer potrebujemo udoben in prilagodljiv stol za dolgotrajno sedenje. Ker je namenjen stol pisarniški uporabi, je namreč prilagojen osemurnemu sedenju, s tem pa ponuja udobje in zadovoljstvo pri dolgotrajni uporabi.

Drugi stoli prinašajo druge odlike, ki so pomembne pri njihovih nalogah. Jedilni stoli na primer niso bogato oblazinjeni ali posebej prilagodljivi, saj tega ob jedilni mizi ne potrebujemo. Važno je le, da ponujajo zanesljiv sedež, ki ne ovira obedovanja. Tako dajejo jedilni stoli pogosto več poudarka estetiki in lepo dopolnjujejo preostalo opremo, možno pa je pri izbiri teh stolov tudi kaj privarčevati, saj za kratkotrajno sedenje ne potrebujemo posebnih funkcionalnosti stolov. Seveda se še vedno pričakuje vsaj osnovno udobje, tako da lahko za mizo sproščeno preživimo vsaj kakšno uro.

Drugi stoli imajo spet druge funkcionalnosti in se lahko v primerjavi s pisarniškimi in jedilniškimi močno razlikujejo. Omenimo recimo vrtne stole, plastične in zložljive, barske stole in druge izdelke.