Toplina v središču našega doma

Kamini so nekoč krasili središče vsake hiše, kajti bili so poglaviten vir ogrevanja za celo hišo. Zato ni čudno, da je prostor okoli kamina predstavljal tudi središče družabnega življenja družine, ki je živela v hiši, saj je bil v dolgih zimskih nočeh to daleč najbolj prijeten prostor, kamor so se ljudje lahko zatekli pred hudim mrazom. Do današnjega dne so kamini v večini hiš postopoma izginjali – nadomeščali so jih namreč drugi načini ogrevanja. In to upravičeno, saj lahko s toplotnim sistemom cevi in radiatorjev, ki toploto enakomerno porazdeli v vseh prostorih, v katerih bivamo in v katerih jo najbolj potrebujemo, veliko bolj učinkovito uporabimo energijo goriva, ki ga kurimo v peči.

Kljub temu se danes pri gradnji novih hiš vedno pogosteje odločamo za vgradnjo kaminov, vendar pa si z njimi ne želimo ogrevati celotne hiše, kot v predindustrijskih časih. Kamin običajno postavimo v osrednji bivalni prostor, kjer si želimo, da bi se stanovalci počutili najbolj prijetno, da bi se v njem radi zbirali in se družili, saj je to tisto, kar povprečni današnji družini primanjkuje – ne toliko fizične toplote, ki nam je radiatorji prinašajo v izobilju, temveč topline prijetnega druženja v prijetnem prostoru, ki mu prasketajoči plameni iz kamina dodajajo domačnost.

Pestra izbira med Nordica kamini

Zato se še danes velikokrat odločamo za klasične kamine na drva. Če želimo v domači dnevni sobi poslušati pravo prasketanje plamen, velja svoj idealen kamin poiskati med Nordica kamini, ki ponujajo pestro ponudbo kaminov na polena. Med Nordica kamini bomo našli tudi mnoge kamine, v katerih kurimo pelete, ki so varčna in čista alternativa lesenim polenom. Kamini na polena ali pelete so idealni za tiste, ki bi radi v svoj dom ob zimskih dneh priklicali nekaj starega dobrega prasketanja, ki nam v prijetnih zimskih večerih pomaga ogreti naša srca.