Osnovna toplotna črpalka za ogrevanje

Toplotne črpalke so v zadnjem času velik hit, a hkrati med interesenti stalno vzbujajo tudi veliko pomislekov. Med najpogostejšimi zadržki je prav gotovo cena, saj je začetna investicija pri nakupu in vgradnji toplotne črpalke pogosto bistveno višja kot pri drugih ogrevalnih sistemih. A če se odločimo za dokaj osnovno toplotno črpalko, bo lahko strošek v izhodišču dokaj nizek, na dolgi rok pa bomo vseeno deležni znatnih prihrankov, ki so značilni za takšne sisteme.

Najbolj ugodna je toplotna črpalka zrak voda, ki je tudi najbolj enostavna za vgradnjo. Sestoji namreč iz notranje in zunanje enote, kar je povsem primerljivo s klimatskimi napravami – takšna toplotna črpalka pridobiva energijo iz ozračja in pravzaprav deluje po enakem principu kot klimatske naprave. Ker ne bo veliko dela s pridobivanjem energije iz okolja, ne bo niti visokih stroškov z nakupom in vgradnjo opreme. V tem se toplotna črpalka zrak voda opazno loči od drugih izvedb, ki zahtevajo že v tem koraku bistveno več dela. Seveda ima vsaka izvedba svoje prednosti in slabosti, gotovo pa je ugodna cena značilna prav za izvedbo zrak voda. 

Takšna toplotna črpalka za ogrevanje koristi energijo iz ozračja, ki jo je enostavno pridobivati, poleg tega pa zagotavlja tudi zadosten vir energije za ogrevanje stanovanjskih prostorov skozi celo leto. Je pa to odvisno od okoliščin, v hladnejših podnebnih pasovih toplotna črpalka zrak voda ne bo zadostna in bo treba uporabiti kak dodaten ogrevalni sistem v najhladnejših dneh, še bolje pa je, da se uporabi kakšna druga toplotna črpalka za ogrevanje pri nižjih temperaturah. Ni nujno, da bomo s tem že prestopili na stran napredne, drage in kompleksne opreme. Idealno rešitev pogosto ponujajo hibridne toplotne črpalke, ki prinašajo dodatno opcijo za dogrevanje v hladnih zimskih dneh, s tem pa ne obremenjujejo uporabnika z dodatnim delom ali visokimi stroški vgradnje novega sistema.