Prezračevanje hiše je ključnega pomena za udobno bivanje

Pogosto se ne zavedamo, da kakovost zraka lahko bistveno vpliva na naše počutje in zdravje, zato je kakovostno prezračevanje hiše lahko ključnega pomena za udobno bivanje v našem domu. Ker so bila še leta nazaj okna na hišah v slabem stanju, so se hiše prezračevale kar samodejno. Ko pa se je pojavila kakovostnejša gradnja s poudarkom na varčevanju z energijo, pa so postale sodobnejše hiše praktično zrakotesne. Zaradi tega se je pojavila tudi vedno večja potreba po kakovostnih prezračevalnih sistemih.

Klasično odpiranje oken z namenom prezračevanja hiše je v današnjih časih praktično nemogoče in ni udobna niti ustrezna rešitev. Zahteva namreč neprestano prisotnost uporabnikov, nemogoče je kontrolirati količino zamenjanega zraka, po vrhu vsega pa se nato spopadamo še s številnim mrčesom. Za učinkovitejše prezračevanje hiše je zato potrebno poiskati najprimernejšo rešitev in izbrati takšen prezračevalni sistem, ki bo zadovoljil različnim potrebam uporabnikov.

Rekuperator zraka je nujno potreben za prezračevanje z vračanjem toplote

Za sodobne načine gradnje je naravno prezračevanje z neprestanim odpiranjem in zapiranjem oken neučinkovito, zato je potrebno poiskati boljšo rešitev. Med najbolj uveljavljenimi in razširjenimi prezračevalnimi sistemi je prezračevanje z rekuperacijo oziroma prezračevanje z vračanjem toplote. Za tovrstno prezračevanje je nujno potrebna prezračevalna naprava, ki ji pravimo rekuperator zraka, ki poskrbi za učinkovito izmenjavo zunanjega in notranjega zraka in tako poskrbi za svež zrak v bivalnih prostorih.

Da lahko rekuperator zraka nemoteno opravlja svojo nalogo, ima naprava dva ventilatorja. Prvi potiska zunanji zrak v stavbo, drugi pa odvaja zrak iz stavbe. Srce rekuperatorja zraka je protitočni prenosnik toplote, ki se nahaja med dovodnim in odvodnim zrakom. Na ta način na primer pozimi zunanji mrzli zrak prejme toploto porabljenega zraka in v bivalne prostore vpihuje le za stopinjo ali dve hladnejši zrak kot je v bivalnih prostorih. Tovrstno prezračevanje tako ni samo udobno, ampak tudi energijsko varčno.