Spomin lahko utrjujemo že pri mladih letih

Otroci so že od malih nog pripravljeni na učenje. Seveda tu ne gre za ždenje v šolskih klopeh, temveč se malčki večinoma učijo skozi igro in zabavo. Lahko pa jih na različne načine spodbudimo, da začnejo razvijati tudi kakšne specifične umske spretnosti, tako kot seveda tudi fizične sposobnosti. Da bi bilo to početje kar najbolj uspešno, moramo uporabiti prave tehnike. Prav nam lahko pridejo nekatere vaje za krepitev spomina, ki so zelo primerne že za majhne otroke. Prav tako lahko izkoristimo tudi kakšne širše zastavljene programe, ki skrbijo za celostni razvoj otroških možganov, tako bodo rezultati še bolj prepričljivi.

V vsakem primeru je pomembno, da tovrstne aktivnosti prilagodimo starosti in interesom otroka. Seveda ne moremo kar takoj začeti z zahtevnimi vajami in vprašanji, temveč moramo oblikovati zanimive aktivnosti, ki bodo malčku v veselje. Vaje za krepitev spomina lahko brez težav predstavimo v obliki igre, navsezadnje je prav takšna igra tudi igra spomin, ki je zelo uporabna pri motivaciji otrok. Na ta način lahko spodbudimo celostni razvoj otroških možganov, ne da bi malčka obremenjevali s kakšnimi zahtevnimi opravili. Seveda imamo na voljo tudi alternative, sploh pri starejših otrocih se lahko že poslužimo kakšnega obšolskega izobraževanja, kjer skrbijo za celostni razvoj otroških možganov strokovnjaki, ki oblikujejo svoje programe. Tudi v teh najdemo različne vaje za krepitev spomina in koncentracije, poleg tega se otroci privajajo učenja in se spoznajo tudi z mnogimi drugimi pomembnimi veščinami, ki jih bodo uporabljali kasneje v življenju.

Verjetno najpomembnejši učinek tovrstnih prizadevanj pa je gotovo celostni razvoj otroških možganov, ki ga ne moremo točno usmerjati in tudi ne moremo ugotoviti vseh učinkov, ki jih neki ukrepi ponujajo. Vemo le, da se splača v razvoj možganov vložiti dovolj dela in truda, da otrok zrase v odgovorno osebo, ki se bo v življenju dobro znašla.