Toplotne črpalke zrak-voda so energetsko učinkovite naprave

Verjetno si marsikdo tega ne bi mislil, vendar je lahko tudi hladen zrak neizčrpen vir energije, ki je tudi povsod na voljo. Zato so toplotne črpalke zrak-voda tudi investicijsko najcenejše, enostavni pa sta tudi montaža in vzdrževanje. Ker pa je na trgu trenutno ogromno različnih blagovnih znamk in modelov toplotnih črpalk zrak-voda, je pred izbiro potrebna določena previdnosti. Najbolje je izbrati kakovostno toplotno črpalko zrak-voda priznane blagovne znamke z dolgoletno tradicijo.

Če boste izbrali kakovostno toplotno črpalko zrak-voda, potem se vam ni potrebno bati, saj takšne najsodobnejše toplotne črpalke zrak-voda omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do -25°C. pri tem vam zagotavljajo nizke stroške ogrevanja in vzdrževanja, kar se vam bo hitro poznalo pri mesečnih stroških za ogrevanje. Tovrstne toplotne črpalke omogočajo ogrevanje tako bivalnih prostorov kot tudi sanitarne vode, kombinirate pa jih lahko tudi z drugimi energetsko učinkovitimi viri, kot so solarni kolektorji. 

Hibridna toplotna črpalka združuje v sebi dve tehnologiji, ki uporabljata različne toplotne vire

Tehnologija na področju ogrevanja in hlajenja prostorov bivalnih ter poslovnih prostorov je v zadnjih letih izjemno napredovala. Celoten razvoj je šel v smeri večje energetske učinkovitosti naprav s čim manjšimi stroški delovanja ter vzdrževanja. Rezultat tega razvoja in napredka je tudi hibridna toplotna črpalka, ki v sebi združuje dve tehnologiji, to sta električna toplotna črpalka zrak-voda in plinski kondenzacijski kotel.

Cilj vsakega hibridnega sistema je, da v sebi združuje različne tehnologije in tudi različne toplotne vire. Hibridna toplotna črpalka tako proizvaja toploto, potrebno za ogrevanje stavbe in toploto za pripravo sanitarne vode, nekateri modeli pa vam prav tako omogočajo tudi hlajenje. Glede na zunanje temperature tako lahko deluje zgolj električna toplotna črpalka, obe napravi hkrati ali pa deluje zgolj kondenzacijski plinski kotel. S tem so stroški ogrevanja in priprave sanitarne vode bistveno manjši, za investicijo pa je možno pridobiti tudi sredstva iz Eko slada.