Učinkovita čistilna sredstva

Da bi učinkovito očistili trdovratno umazanijo, se ni treba posluževati čistil, belil in drugih kemičnih sredstev. Čisto možno je, da bo zadoščala že moč vode, če jo znamo pravilno uporabiti, lahko pa se poslužimo še nekaterih drugih rešitev.

Najbolj znan primer in tudi najbolj uporaben primer uporabe moči vode je verjetno visokotlačno čiščenje, še posebej, če uporabimo vročo vodo. Visokotlačni čistilec na toplo vodo je vsestranski čistilni pripomoček, ki bo olajšal marsikatero opravilo pri čiščenju. Nenazadnje se prav na ta način soočamo z najbolj trdovratnimi madeži. Sicer ima visokotlačni čistilec na toplo vodo nekatere pomanjkljivosti, zaradi katerih ni univerzalno uporaben – za seboj pusti obilo vode, pa tudi sam curek seveda ni posebej nežen, zato na ta način ne bomo čistili zaprtih prostorov ali občutljivih površin. Je pa visokotlačni čistilec na toplo vodo vsekakor kot nalašč za čiščenje zunanjih površin, pa tudi za čiščenje vozil in raznih drugih zadev. V takšnih situacijah moči visokotlačnega curka vroče vode ne prekosi nobeno drugo sredstvo.

Če se soočamo s kakšnimi bolj občutljivimi površinami, bo verjetno boljša izbira čiščenje s suhim ledom. Prednost te metode je predvsem v tem, da za seboj ne pušča razdejanja – suhi led na sobni temperaturi sublimira, sprosti se le plin, očiščene površine pa ostanejo brezhibno čiste. Prav zato je čiščenje s suhim ledom primerno za občutljive površine, predvsem za kakšne stroje, industrijsko mehanizacijo, delovne površine in podobno. Res pa je, da gre za abrazivno čiščenje, četudi precej blago, tako da povsem brez posledic na izjemno občutljivih materialih ne bo šlo. Tudi čiščenje s suhim ledom pa je učinkovito že samo po sebi, brez uporabe posebnih čistil. Ta metoda izkorišča moč abrazivnega čiščenja drobcev suhega ledu, za nameček pa material po čiščenju sublimira. V mnogih okoljih je gotovo prav čiščenje s suhim ledom najboljša opcija.