Učinkovito čiščenje različnih površin

Pri čiščenju se moramo z umazanijo in madeži soočiti na način, ki ga določajo okoliščine. Težko je reči, kateri pripomočki in sredstva ponujajo najboljše rezultate, saj je to odvisno od posameznega izziva. Dobro je torej imeti pri roki različno opremo za različne površine, pa tudi dovolj znanja in izkušenj, da lahko naprave kar najbolj učinkovito uporabimo.

Običajno čiščenje

Za mnoge površine se odlično obnese parni čistilec tal, ki se dobro sooča z različnimi materiali. Posebej primeren je za trdna tla, recimo keramiko, laminat, tudi parket in druge lesene izvedbe, epoksi, nenazadnje pa tudi beton. Dobro se parni čistilec tal kosa celo s specifičnimi izzivi, ki jih postavljajo preproge in drugi zahtevnejši materiali. Alternativo sicer ponujajo parni sesalniki, ki prav tako izkoriščajo moč vodne pare, čeprav ponujajo nekoliko drugačne funkcionalnosti. Parni čistilec tal je bolj vsestranski, bo pa morda parni sesalnik v nekaterih situacijah bolj učinkovit.

Večje površine

Za večje površine pridejo v poštev pometalci in sedežni čistilci, ki jih lahko preprosto zapeljemo po prostoru. To so večinoma naprave iz profesionalnega programa, ki so tudi zelo učinkovite in dokaj vsestranske, torej se dobro obnesejo pri različnih madežih in na različnih materialih. Večjim površinam so prilagojeni tudi industrijski sesalci, za zunanje površine pa je kot nalašč seveda visokotlačni čistilnik, po možnosti tak z nastavkom za razpršitev curka.

Občutljive površine

Občutljive površine zahtevajo poseben pristop. Pravo rešitev morda ponuja čiščenje s suhim ledom, ki je kot nalašč v okoljih, kjer delamo s hrano, zdravili in drugimi občutljivimi snovmi. Čiščenje s suhim ledom je precej neinvazivno, saj to sredstvo po uporabi izpuhti v zrak, torej ni nevarnosti, da bi zmočili opremo delovnega prostora ali kako drugače ogrozili okolje. Ravno zato se lahko čiščenje s suhim ledom izkoristi tudi za čiščenje elektronike in računalniške opreme, prav pa pride še v mnogih drugih specifičnih situacijah.