Varjenje je postopek za rajno povezavo kovin

Varjenje je postopek s čimer se doseže neprekinjena spojenost materialov. Za postopek varjenja je potrebno lokalizirano taljenje robov kosov, ki jih je treba spojiti, z dodatkom polnilnega materiala ali brez njega. 

Varjenje je mogoče za različne materiale. Pri varjenju je potrebno upoštevati različne dejavnike. Postopek varjenja vključuje eno vrsto ali več različnih vrst materiala, ki imajo v glavnem dve vlogi. Osnovni material je material, ki tvori koščke, ki jih je treba variti. Lahko je enak za oba kosa ali pa različen oziroma z drugimi besedami lahko imamo homogeno varjenje ali heterogeno varjenje. 

Varjenje se običajno izvaja na tradicionalnih kovinskih materialih, kot je jeklo, aluminijeve zlitine, nikljeve zlitine in titanove zlitine. Edini polimerni materiali, ki jih lahko varimo, so tisti termoplastični. Nato je tu še polnilni material, ki se dodaja v obliki palic, niti ali trakov. 

Varilni aparat co2 za popolno varjenje

Varilni aparat co2 je med uporabniki vedno bolj zaželeno. Uporablja se kadar je potrebna visoka produktivnost in zadostna prilagodljivost uporabe. S to tehnologijo je mogoče variti feritna in avstenitna jekla, zlitine lahkih kovin, bakrene zlitine, nikljeve zlitine in titanove zlitine. Ker zaščito trde kopeli zagotavlja pretok plina, je ta postopek priporočljiv le v delavnici, saj na mestu zadostuje zmeren veter, ki razprši pretok zaščitnega plina, s posledičnim zmanjšanjem kakovosti varjenega spoja. To tehnologijo lahko brez težav uporabimo za nanašanje ali za popravila. 

Varilni aparat co2 lahko naredi tudi slabe vare, če naredimo kakšno napako. Pri omenjeni tehnologijo so hladne razpoke na splošno malo verjetne, če se pazi in se uporablja primerne pline, tako se izogne uvajanju vodika v varilni prostor. 

Varilni aparat co2 lahko povzroči geometrijske napake. Med geometrijske napake spada prekomerna penetracija ali obrobni zarezi, ki sta vedno povezani z visokim vnosom toplote. V pogojih prenizkega pretoka zaščitnega plina je enostavno oblikovati poroznost.