Zakaj za izdelavo žive meje izbrati ciprese

Za postavitev žive meje v okolici vašega doma so vam na voljo številne možnosti. Med najbolj priljubljenimi rastlinami so zagotovo ciprese. Še posebej cenjena je smaragdna cipresa. Ljudje so še posebej navdušeni nad njeno stožčasto obliko pa tudi nad relativno hitro rastjo.

Največja prednost ciprese je zagotovo tudi ta, da je zelo malo dela s samim obrezovanjem. Velja torej, da ni preveč zahtevna rastlina. Smaragdna cipresa je svetlo zelene barve – takšno barvo ohranja skozi vse leto. Le v zimskem času postane zelena barva nekoliko manj intenzivna.

Ključne prednosti smaragdne ciprese

Smaragdna cipresa je torej odlična izbira za postavitev žive meje v okolici vašega doma. Ponaša se namreč s številnimi prednostmi. Je zimzelena, ima eleganten izgled, izjemno lepo stožčasto obliko, kompaktna, nezahtevna za vzdrževanje, cenovno ugodna, lahko je zelo ozka.

Smaragdne ciprese se lahko posadijo v vse vrste tal, a morajo biti tla odcedna. Prevelike količine vode namreč lahko ciprese privedejo do bolezni, zaradi katerih se posušijo. 

Žive meje iz različnih vrst rastlin

Če menite, da je za postavitev žive meje primerna samo cipresa, se motite. Na voljo so še druge številne vrste rastlin, med katerimi se ne nazadnje lahko odlično obnesejo tudi tise.

Sicer pa so pri nas najbolj priljubljene žive meje iz smaragdnih cipres. Te so skozi celo leto zelo lepega barvnega odtenka, le v zimskem času nekoliko izgubijo na intenzivnosti zelene barve.

Obisk drevesnice ali vrtnarije

Če tudi sami že kar nekaj časa razmišljate o postavitvi žive meje v okolici svojega doma ali katerega koli drugega objekta, je čas za obisk drevesnice ali pa dobro založene vrtnarije. Na takšnem mestu si boste lahko od bliže pogledali vse rastline, ki so primerne za živo mejo. Na takšen način se boste lahko hitreje odločili za najustreznejšo rastlino. Morda pa vas bo vseeno še najbolje prepričala smaragdna cipresa.