Cenovno ugodne toplotne črpalke

Med vsemi možnostmi, ki jih imamo na voljo za ogrevanje vode, se med najbolj privlačne gotovo uvrščajo toplotne črpalke. Te sicer niso kakšna nova izmišljotina, temveč jih poznamo že zelo dolgo, a ravno v zadnjem času prevzemajo vedno večji delež trga. Novejši modeli so namreč izredno učinkoviti in na dolgi rok omogočajo zelo varčno, a še vedno zanesljivo in zadostno ogrevanje vode. To se neposredno kaže v prihranku, saj je ogrevanje vode in prostorov v vsakem gospodinjstvu med največjimi stroški. Problem je le v tem, da so črpalke lahko precej drage, poleg tega je njihovo delovanje odvisno od razmer v okolju. Nekatere izvedbe so dražje, druge cenejše, tako da je možno najti tudi relativno ugodne rešitve.

Najcenejša možnost je toplotna črpalka zrak voda, ki ne zahteva kakšnih posebnih gradbenih posegov. Ravno to je glavna prednost takšne izvedbe, vse druge opcije zahtevajo večje prilagoditve in imajo tudi drugačne zahteve glede razmer v okolju. Medtem je toplotna črpalka zrak voda zelo enostavna za postavitev – sestavljena je iz notranje in zunanje enote, podobno kot klima, ki pravzaprav deluje na enak način. Zunanjo enoto postavimo na prosto, kar ni nikakršen problem, pomembno je le, da ima neoviran dostop do zraka. Seveda je možno s primerno postavitvijo doseči boljši učinek, tako da tudi ta korak zahteva veliko premisleka. Notranja enota se običajno postavi v klet oziroma drug prostor, ki je primeren za vgradnjo takšne opreme, nato pa poveže z ogrevalnimi sistemi.

V primerjavi z drugimi črpalkami ima toplotna črpalka zrak voda očitno prednost v tem, da je cenovno ugodna in enostavna za vgradnjo. Res pa je, da so druge toplotne črpalke lahko zmogljivejše in učinkovitejše, tako da na dolgi rok razliko v ceni tudi upravičijo. Vse je odvisno od razmer in potreb, tako da je treba dobro premisliti pred izbiro prave toplotne črpalke.