Enostavni Indos viličar ali teleskopski viličar za na teren?

Viličarji so načeloma stroji, ki imajo značilno obliko. Ta je bila oblikovana iz povsem praktičnega razloga – zmožnosti dvigovanja čim večje teže. Zato je potrebno prilagoditi postavitev elementov, ki sestavljajo viličarja, tako da imajo ti čim nižje težišče, ki je pomaknjeno čim dlje stran od vilic za viličarja. Rezultat je tipična silhueta viličarja s krmilnimi kolesi in motorjem na zadnjem koncu, medtem ko so njegove vilice za dvigovanje pritrjene spredaj. To tudi preprečuje, da bi zavijanje koles motilo tovor, obešen na vilice za viličarja.

Enostavna izvedenka, kot je na primer Indos viličar, je zelo primeren predvsem za manjša skladišča s paletirano robo, seveda pa je zelo uporaben tudi pri prenosih gradbenega materiala, lesa in lesnih polizdelkov ter podobnih surovih materialov. Za razliko od navadnega viličarja, kot je Indos viličar, pa so posebni viličarji namenjeni bolj specifičnim produktom. Nekateri so tudi prilagojeni delovnemu okolju – zlasti terenski viličarji so tipičen primer stroja, ki je v prvi vrsti zasnovan za premagovanje neugodnega prostora za delovanje.

Terenski viličarji na prvi pogled niti nimajo veliko skupnega z navadnimi viličarji za uporabo v skladiščih. Zaradi teleskopske roke, ki je nujna za doseganje velikih višin, jim rečemo tudi teleskopski viličar

Glavna značilnost, ki jo ima teleskopski viličar, je večja velikost in že prej omenjena teleskopska roka, na katero se lahko pritrdi večje število uporabnih priključkov. Od klasičnih vilic, hidravličnih rok in zajemalk, do kletke za ljudi s komandami za upravljanje, teleskopski viličarji so resnično raznovrstni razred viličarjev za uporabo v gradbeništvu, vzdrževalnih in drugih višinskih delih. Zaradi relativno visoke cene, ki jo nosijo teleskopski viličarji, je zelo razširjena dejavnost izposoje viličarjev. Tako lahko gradbinci ugodno najamejo viličarje za delo brez skrbi za vzdrževanje in skladiščenje ter se izognejo s tem povezanimi stroški.