EPDM guma je zelo odporna tehnična guma

Tehnična guma je lahko iz različnega materiala. Izbor materiala je odvisen od tega v kakšne namene bomo tehnično gumo potrebovali in kje. Tu je pomemben predvsem temperaturni razpon mesta uporabe, če so prisotne kakšne kisline ali olja in seveda izpostavljenost UV žarkom in drugim vremenskim vplivom. Eden izmed takšnih materialov je tudi EPDM guma.

EPDM guma ali etilen profilen kavčuk je odporen proti zunanjim vplivom, na primer UV žarki in vse vrste padavin. Prav tako je odporen tudi proti kemikalijam in oljem. Zaradi vseh zgoraj naštetih pozitivnih lastnosti, je EPD guma material, ki je široko uporaben. Primeren je za oblogo in zaščito tal, delovnih miz. Iz EPDM gume so narejena tudi številna avtomobilska tesnila.

Ponudba EPDM gume je pri nas zelo široka. Pri ponudnikih tehnične gume jo lahko dobite v različnih debelinah, prav tako pa vam jo narežejo na željeno dolžino. Izdelek lahko kupite tudi v spletnih trgovinah.

Termoplasti so zaradi svojih lastnosti široko uporabni

Tehnična plastika je eden od materialov, ki se je najbolje prilagodila hitremu tehnološkemu razvoju. Posledica tega je, da vedno bolj vstopa v naše življenje in tako postopoma zamenjuje ostale materiale. Umetne plastične mase tako lahko glede na njihove lastnosti delimo v več skupin. Ena izmed njih so tudi termoplasti.

Termoplasti so polimerni materiali, ki so bolj trdi in togi v primerjavi z elastomeri. Niso odporni proti visokim temperaturam. To pomeni, da jih ob segrevanju lahko oblikujemo. Po oblikovanju ostanejo v takšni dani obliki. Če jih želimo ponovno preoblikovati, jih lahko ponovno segrevamo.

Termoplasti so lahko iz različnega materiala, zato imajo širok razpon različnih lastnosti. To posledično pomeni, da so zelo široko uporabni. V vsakodnevnem življenju jih srečamo v obliki različnih plastičnih posodic, plastenk, namiznih prtov in embalaže. Iz termoplastičnih materialov so tudi različne cevi (vodovodne, električne), srečamo pa jih tudi v ohišjih malih gospodinjskih aparatov.