Kakovostni implantati upravičujejo svojo ceno

Zobozdravniki so lahko precej dragi, ko se začnemo zanimati za kakšne zahtevnejše storitve. Predvsem pa so visoki stroški povezani z dovršenimi dentalnimi izdelki, kot so recimo zobni vsadki. Vsak vsadek oziroma implantat je treba previdno izdelati in namestiti, da bo res popolnoma ustrezal svoji nalogi in zagotovil stabilno namestitev protetičnih nadomestkov. To pomeni, da bo za zobni implantat cena dokaj visoka, saj gre za vrhunske izdelke, ki jih ni tako enostavno izdelati. Na voljo imamo širši spekter implantatov, tako da lahko izbiramo tudi med cenejšimi izdelki, a seveda na tem področju ni pametno pretirano varčevati.

Prednosti dražjih implantatov

V začetku pomislimo že na same materiale, ki se uporabljajo za izdelavo zobnih vsadkov. Že s tem je povezan del cene, saj je kakovosten zobni implantat izdelan iz trdnih materialov, ki bodo lahko prenašali velike obremenitve. Na voljo imamo več možnosti, priljubljene so predvsem titanove zlitine. Pomembno je, da je material trden in vzdržljiv, poleg tega pa moramo posebej paziti na to, da izbiramo materiale, ki jih lahko vgradimo v čeljust in ne izzovejo negativnih reakcij telesa.

Tako je za zobni implantat cena deloma sestavljena že iz stroškov materiala, še veliko večjo težo pa ima načrtovanje in izdelava takšnih izdelkov. Ne pozabimo, da gre za zelo natančno oblikovane in izdelane izdelke, ki morajo biti svojemu namenu povsem prilagojeni. To pomeni, da bo za zobni implantat treba nameniti veliko dela, posledično so stroški višji.

Na koncu pa upoštevajmo še vse povezane storitve, ki jih opravljajo zobozdravniki. Včasih je tudi zato za zobni implantat cena nekoliko višja, ker ponudba vključuje več storitev pri izbranem zobozdravniku. Pričakujemo lahko tudi boljšo izkušnjo, kar upravičuje višji strošek. Seveda se ponudbe tu razlikujejo, a včasih dobimo v ceno všteto prav vse, od začetnega pregleda do dolgoročnega nadzorovanja stanja v ustni votlini.