Kdaj uporabiti defibrilator za srce?

Srce je najpomembnejša mišica v telesu, saj celoten organizem oskrbuje s hranili, ki se po telesu premikajo v krvi. Za zdravo življenje moramo dobro skrbeti za srce, v primeru težav pa moramo te hitro nasloviti. Največ lahko storimo z dobro preventivo, predvsem z zdravim življenjskim slogom, zdravo prehrano in rednim gibanjem. A vseeno se lahko zgodi, da pride do težav, ki zahtevajo hitro in pravilno ukrepanje. Je tedaj pravi čas za defibrilator za srce? Zelo verjetno ne. Defibrilator namreč uporabimo le v primeru srčnega zastoja, ki je sicer relativno pogosto obolenje, a vseeno poznamo še veliko drugih težav, ki se pogosteje pojavljajo. Pametno je ukrepati, kot da gre za srčni zastoj, in uporabiti defibrilator, cena ugibanja je namreč lahko velika, če med življenjem in smrtjo odločajo minute. Najprej moramo torej poznati simptome srčnega zastoja in znati ustrezno ukrepati.

Defibrilator v primeru srčnega zastoja

Nenadni zastoj srca prepoznamo seveda predvsem po tem, da ne moremo začutiti srčnega utripa. Če je človek neodziven in nima utripa, lahko takoj pomislimo na srčni zastoj in ustrezno ukrepamo, tudi če je možno, da gre za kaj drugega. 

Najprej ukrepamo s postopki oživljanja, hkrati pa poskusimo pridobiti defibrilator za srce. Naprava nas bo z glasovnimi ukazi vodila po postopku, namestiti moramo elektrode in pritisniti na gumb. Sicer pa defibrilator sam zaznava simptome srčnega zastoja in odloča, ali je potreben električni šok.

Javno dostopni defibrilatorji

Ker je za defibrilator cena relativno visoka, se za nakup večinoma odločajo občine, podjetja in društva. Na srečo smo predvsem v urbanih središčih dokaj dobro pokriti z javno dostopnimi defibrilatorji, seveda pa je priporočljivo, da vedno vsaj približno vemo, kje je najbližji defibrilator. Cena sicer ni vedno glavna ovira, včasih so tudi drugi razlogi, da naprave v bližini ne bo moč najti. Če je defibrilator za srce na voljo, ga bomo našli pod zeleno 3D tablico, običajno so shranjeni v rumenih škatlah.