Računalniki z optimalnim razmerjem med kakovostjo in ceno

Računalnik je ključno orodje, s katerim si vsakodnevno pomagamo pri raznovrstnem delu, nepogrešljiv pa je tudi pri prostočasnih in zabavnih aktivnostih. Zato moramo nujno izbrati napravo, ki bo svoje delo brezhibno opravljala. Ker pa gre hkrati za dokaj drage naprave, vedno iščemo dober kompromis med kakovostjo oziroma zmogljivostjo in ceno. Na srečo imamo kar nekaj opcij, ki ponujajo odličen kompromis te vrste.

Največ sreče bo z iskanjem takšne naprave med stacionarnimi računalniki. To so recimo računalniki MEGA, ki so sestavljeni prav s tem namenom, da za svojo ceno ponudijo kar največ zmogljivosti. Računalniki MEGA so relativno poceni, a imajo vrhunske komponente. Skrivnost je v tem, da je konfiguracija zelo premišljeno sestavljena in ne vključuje nepotrebne navlake, ki bi dvigovala ceno. Tako so računalniki MEGA lahko zelo zmogljivi, a ostajajo v ugodnem cenovnem razredu – kot nalašč za kupce, ki iščejo optimalno razmerje med kakovostjo in ceno.

Treba pa je pomisliti še na to, kje računalnik kupujemo in kakšne kompromise smo pripravljeni sprejeti pri tem. Eno opcijo ponujajo refurbished računalniki, za katere je značilno prav to, da drastično znižajo ceno, a vseeno ponujajo visoko kakovost. Izkaže se namreč cenovna razlika med novimi računalniki in tistimi, ki se ne morejo prodajati kot povsem novi. Refurbished računalniki so tovarniško obnovljeni, povsem delujoči in pripravljeni na uporabo. V praksi ni bistvenih razlik v primerjavi z novimi računalniki, le da se te naprave ne morejo prodajati kot nove in so posledično precej cenejše. Refurbished računalniki so pogosto tisti iz neprodanih zalog, vrnjeni izdelki, razstavni eksponati in podobni kosi, ki v praksi niso bili veliko rabljeni. Pred prodajo gredo skozi pregled in testiranje, nato pa so na voljo po zelo ugodni ceni. Na ta način lahko najdemo zelo ugodne ponudbe, ki za svojo ceno res prinašajo največ zmogljivosti.