Šamotna malta je enostavna za uporabo

Šamotna malta je namenjena gradnji različnih kurilnih in dimniških sistemov. Kadar imamov mislih izgradnjo dimnikov ali drugih ognjevzdržnih elementov, je izjemno pomembno, da uporabimo kakovostne materiale, saj bomo le na ta način zagotovili varno in nemoteno delovanje kurišč, peči ali kaminov. Nič drugače ni tudi v primeru šamotne malte, ki je nekakšno vezivo med šamotnimi opekami, ploščami ali tuljavami, ki morajo nuditi ustrezno plinotesnost in požarno varno izgorevanje.

Šamotna malta lahko prenese tudi temperaturne obremenitve 1600°C, zato se jo najpogosteje uporablja za obloge kurišč kaminov, vgradnih peči ali pa dimniških tuljav. Značilnost šamote malte je tudi ta, da se ob kurjenju kamina ogreje in na ta način oddaja toploto skupaj s šamotno opeko, ki je okoli kaminskega vložka. Priprava šamotne malte je zelo enostavna in hitra, prav tako pa to velja tudi za njeno uporabo. Ne glede na to, pa vam pri zahtevnejših projektih vsekakor svetujemo, da jih opravijo strokovnjaki.

Šamotna opeka je izdelana iz visokokakovostnih materialov

Verjetno se te že vsi kdaj slišali za šamotno opeko, ki jo najpogosteje srečate kot oblogo različnih kurišč. Kot že ime pove, je šamotna opeka izdelana iz šamota, posebne mešanice glin in ustreznih primesi, ki so obdelana na takšen način, da zagotavljajo ognjevzdržne lastnosti. Šamotne plošče imajo zaradi svojih lastnosti zelo dolgo življenjsko dobo, zato ni nobenega strahu, da boste morali svoje kurišče obnavljati na vsakih nekaj let.

Šamotna opeka ima običajno slamnato rumeno barvo in specifično zrnato strukturo. Poleg tega, da vzdrži temperature preko 1000°C, pa je tudi odporna agresivnim kemičnim vplivom. Zanjo je značilno, da akumulira nastalo toploto, zato se peči v katerih je šamotna opeka segrevajo počasneje, vendar zagotavljajo enakomernejše in dolgotrajnejše ogrevanje prostora. V pestri ponudbi šamotnih opek, so vam na voljo različne dimenzije, vendar bolj kot to, je pomembno, da izbirate izključno visokokakovostne izdelke, ki bodo nudila varno uporabo.