Siliranje živalske krme

Siliranje je postopek s katerim zeleno krmo za živali konzerviramo s pomočjo postopka kisanja v silosu. Ta postopek je izredno uporaben, saj nam omogoči ohranjanje živalske krme tudi za čas, ko zunaj ne bo več zelene hrane. Tako se bomo izognili uporabi umetnih krmil, ki za živali niso tako dobra in to lahko tudi škodljiva. 

Siliranje nam bo tako omogočilo spravilo detelje, koruze ali trave. Če želimo iz trave narediti kvalitetno krmo za živali, moramo poskrbeti, da v njej ne bo preveč plevela. Trava ki je polna plevela bo za našo živino nekvalitetna in škodljiva. Poleg tega pa moramo paziti tudi na količino vlage, ki jo bo travnata krma imela, pred spravilom. V kolikor bo vlage preveč, se lahko pojavi nezaželena plesen. 

Siliranje koruze je ravno tako pogosto pri slovenskih kmetih. Pri tem moramo biti pozorni, da je koruza v fazi tehnološke zrelosti, kar pomeni, da je zrnje suho in čvrsto. Nikakor ne smemo silirati zrnja, ki je še mlečno. Le dovolj zrelo zrnje bo ohranilo visoko hranilno vrednost in bo odlično za živali. Poleg tega pa mora biti vsako zrno počeno ali razbito, saj se bodo le tako zagotovile optimalne kemijske reakcije, ki so nujno potrebne za zorenje silaže. 

Stropni ventilator različnih velikosti

Stropni ventilator namestimo v tisti hlev, kjer žal nimamo možnosti, da bi namestili navadni ventilator, ki bo dovajal svež zrak. 

Stropni ventilator deluje ravno tako dobro, le zrak je malce manj prečiščen. Stropni ventilatorji so izjemno tihi in tako pri svojemu delovanju ne motijo živine. To je izredno pomembno, saj se krave hitro prestrašijo nenadnih in neznanih hrupov. Ker si ne želimo imeti živali pod vplivom stresa, so stropni ventilatorji idealni za vsak hlev. 

Stropni ventilator moramo namestiti na višino 4 metrov ali pa še višje, saj bo le tako lahko optimalno deloval.