Skrb za vrtno in kmetijsko opremo

Pri obdelavi domače zelenice ali večjih kmetijskih površin imamo opravka z raznimi kosi kmetijske mehanizacije, od preproste vrtne kosilnice do traktorjev in pripadajoče mehanizacije. Za vso to opremo je treba dobro skrbeti, če jo nameravamo uporabljati kar se da dolgo. Ne samo to – gre tudi za znatno investicijo, ki se ne bo povrnila, če ne bomo s skrbno uporabo in rednim vzdrževanjem zagotovili dolge življenjske dobe.

Vrtne naprave

Izstopajo predvsem vrtne kosilnice, ki so pri delu pogosto izpostavljene precejšnjim obremenitvam. Noži kosilnic so posebej ranljivi in jih je treba redno pregledovati ter po potrebi zamenjati. Enako velja za nitke pri kosilnicah na nitko, čeprav je v tem primeru delo nekoliko enostavnejše. Predvsem naprednejše kosilnice pa zahtevajo nekaj več dela pri vzdrževanju in tudi servis. To so sedežne kosilnice, vrtni traktorji, tudi robotske kosilnice.

Ne glede na vrsto vrtne kosilnice se je pametno izogibati pretirano zahtevnim terenom. Te kosilnice se odlično obnesejo na urejenih ravnih zelenicah, ne toliko na kamnitih površinah, v podrasti in podobnih neugodnih okoljih.

Traktorji in kmetijska mehanizacija

Pri vzdrževanju traktorjev pridejo veliko bolj v poštev traktorski rezervni deli. Popravila manjših kosilnic so bistveno enostavnejša, medtem ko pri traktorjih pogosto ni druge rešitve kot da kose zamenjamo. Kakovostni traktorski rezervni deli so torej ključnega pomena pri zagotavljanju dolge življenjske dobe traktorjev. Sicer veljajo enaka priporočila glede pazljive uporabe na zahtevnem terenu, a traktorji so namenjeni prav večjim izzivom, zato druge izbire pogosto preprosto ni.

Tudi kmetijska mehanizacija zahteva redno vzdrževanje, predvsem podmazovanje in čiščenje. Tako kot traktorski rezervni deli tudi v tem primeru pogosto pridejo prav nadomestni deli, še posebej tisti, ki so v stiku z obdelovalno površino. Seveda je treba mehanizacijo uporabljati v skladu z navodili proizvajalca, predvsem pa na ustreznih obdelovalnih površinah. Tudi mehanizacija je lahko izpostavljena velikim obremenitvam, včasih tudi po nepotrebnem.