SUP vesla

Veslo je poleg napihljive deske ključnega pomena za supanje. Brez tega kosa opreme pač ne moremo veslati, zato potrebujemo vsaj neke vrste veslo, s katerim se bomo lahko učinkovito podili po vodni gladini. Vsaka SUP trgovina ima pestro ponudbo vesel, med katerimi je mogoče izbirati, pogosto pa je veslo za SUP že vključeno v kompletih opreme, po katerih večinoma posegajo začetniki. Ne samo to, za supanje lahko uporabimo tudi nekatera vesla, ki v izhodišču niso namenjena tej dejavnosti, pa se vseeno dobro obnesejo.

Značilnosti SUP vesla

Pomembno je predvsem to, da izberemo zadostno dolžino vesla. Ne pozabimo, da gre za stoječe veslanje, torej mora veslo zagotavljati enostavno veslanje v sproščenem stoječem položaju. Namenska vesla za supanje so večinoma teleskopska, torej jih je možno lepo pospraviti, pri uporabi pa po dolžini nastaviti na ustrezne dimenzije. To je najboljša možnost, s katero ne moremo zgrešiti, ni pa edina – prav tako se dovolj dobro obnesejo vesla s fiksno dolžino, če je ta seveda primerna glede na višino uporabnika.

Z dolžino pa se povečujejo tudi obremenitve, zato mora biti veslo za SUP dovolj močno, da lahko silo pritiska prenaša na vodno podlago, ne da bi se s tem zvijalo ali zlomilo. V ta namen so SUP vesla izdelana iz različnih materialov, lahko tudi iz karbonskih in steklenih vlaken, ki ponujajo nizko težo in zadostno vzdržljivost pod obremenitvami. Pogosteje pa so vesla iz aluminijevih zlitin ali iz umetnih plastičnih mas, ki ponujajo nižjo ceno, a vseeno zadovoljive lastnosti.

Uporaba drugih vesel

Lahko za supanje uporabimo druga vesla? Čeprav je namensko veslo za SUP idealno oblikovano in v celoti prilagojeno tej vrsti uporabe, pridejo lahko v poštev tudi druga vesla, če so le dovolj dolga. Namesto SUP vesla lahko uporabimo veslo za rafting ali podobno daljše veslo, z nekaj domišljije in potrpežljivosti pa je moč najti tudi druge zadovoljive nadomestke.