Toploto domu nudijo radiatorji

Radiatorsko  ogrevanje je najbolj razširjena vrsta ogrevanja, ljudje že leta in leta ogrevajo svoje domove s pomočjo radiatorjev. V prostoru je lahko razporejenih več radiatorjev to pa je odvisno od velikosti prostora, katerega je potrebno ogrevati.

Kako deluje radiatorsko ogrevanje?

Radiatorsko ogrevanje deluje tako, da zagotavljajo sevanje in kroženje toplega zraka po prostoru, tako se ogrejejo stene, strope in tla, ki so dober pretvornik toplote, kar pomeni da oddajajo toploto nazaj v prostor.

Radiatorji so v večini primerov  nameščeni pod oknom, saj se na ta način mrzel zrak pod oknom ogreva in dviga do stropa, tako preprečijo da bi mrzel zrak napolnil bivalni prostor. Za radiatorsko ogrevanje je priporočljivo, da so ogrevalne cevi, po katerih vroča voda teče do radiatorjev, čim krajše, saj so tako manjše tudi toplotne izgube.

 Cevi, ki so nameščene na radiatorjih so lahko vidne ali pa so skrite v stenah, kot je to značilno za novogradnje, zaradi bolj modernega in elegantnega videza. Radiatorsko ogrevanje poleg tega zahteva vgraditev termostatskih ventilov na radiatorje. Ti služijo vzdrževanju konstantne temperature v prostoru.

Kakšne vrste radiatorjev so vse na voljo?

Na tržišču obstaja mnogo različnih vrst in znamk radiatorjev. Razlikujejo se tudi po svoji velikosti, obliki in zmogljivosti. Večina novejših radiatorjev je narejena iz aluminija, ki je dober pretvornik toplote. Nekaj let nazaj pa so se uporabljali radiatorji, ki so bili narejeni iz litoželezja in jekla.

Prav tako so si tudi različni tipi radiatorjev. V toplovodnih sistemih  je najpogosteje zaslediti členaste in panelne radiatorje, ki so priljubljena izbira za ogrevanje stanovanjskih prostorov. V kopalnicah pa so predvsem značilni cevna oblika radiatorjev.

Na trgu so na voljo tudi električni radiatorji, med tako vrsto je še celo največja možnost izbire. K električnim radiatorjem je možno dodati tudi nekatere sodobne iznajdbe, kot so IR panele, ki v večini primerov ne spominjajo na klasične radiatorje.